Jürgen Moser

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJürgen Moser

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Jürgen Kurt Moser Modifica el valor a Wikidata
4 juliol 1928 Modifica el valor a Wikidata
Königsberg (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 desembre 1999 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
President Unió Matemàtica Internacional
1983 – 1986
← Lennart CarlesonLudvig Faddéiev →
Director Institut Courant de Ciències Matemàtiques
1967 – 1970
← Kurt FriedrichsLouis Nirenberg → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Göttingen (1947–1952) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaStörungstheorie des kontinuierlichen Spektrums für gewöhnliche Differentialgleichungen zweiter Ordnung  (1952 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiFranz Rellich i Carl Ludwig Siegel Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAnàlisi matemàtica, equació diferencial en derivades parcials i matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, acadèmic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorETH Zürich (1980–1995)
Universitat de Nova York (1960–1980)
Institut de Tecnologia de Massachusetts (1957–1960)
Universitat de Nova York (1955–1957)
Universitat de Göttingen (1954–1955)
Universitat de Nova York (1953–1954) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Influències
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralDaniel Slotnick, Alessandra Celletti, Paul Rabinowitz, Charles C. Conley, Norbert Hungerbühler, Håkan Eliasson, Mark Adler, Edward Belbruno, Robert Sacker, Jürgen Pöschel, Burton Lieberman, Wilhelm Klingenberg, Mark Levi, Seymour Sherman, Wolfe Snow, Marcelle Friedman, Martin R. Braun, Neil Fenichel, Howard Jacobowitz, Samuel Graff, Peter Kammeyer, Matthew Bottkol, Robert Sachs, Christophe Genecand, Martin Flucher, Jochen Denzler, Frank Josellis, Alfred Moser, Hanspeter Scherbel, Karl Siburg i Andreas Stirnemann Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeGertrude Courant
FillsLucy Moser-Jauslin Modifica el valor a Wikidata
ParesKurt Möser Modifica el valor a Wikidata  i Ilse Strehike
ParentsRichard Courant (sogre) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Jürgen Moser (Königsberg, 4 de juliol de 1928 - Zúric, 17 de desembre de 1999) va ser un matemàtic germano-estatunidenc.

Biografia professional[modifica]

Va completar la seva educació d'universitària i va rebre el seu doctorat de la Universitat de Göttingen el 1952, on va estudiar amb Franz Rellich. Després que la seva tesi, va estar sota la influència de Carl Ludwig Siegel, amb qui va ser coautor de la segona i va ampliar considerablement l'edició anglesa d'una monografia sobre la mecànica celeste.

Després d'haver passat l'any 1953 al Courant Institute de la Universitat de Nova York amb una beca Fulbright, va emigrar als Estats Units el 1955 i es va convertir en ciutadà estatunidenc el 1959.[1] Es va convertir en professor al MIT i més tard a la Universitat de Nova York. Es va exercir com a director del Courant Institute de la Universitat de Nova York en el període de 1967-1970. El 1970 va declinar l'oferta d'una càtedra a l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton. Després de 1980 es trobava a l'ETH Zürich, i es va convertir en professor emèrit el 1995. Va ser director (compartint oficina amb Armand Borel en els dos primers anys) del Forschungsinstitut für Mathematik a l'ETH Zürich, el 1984-1995, on va succeir a Beno Eckmann. Va portar una reconstrucció de la facultat de matemàtiques de l'ETH Zürich. Moser va ser president de la Unió Matemàtica Internacional en el període 1983-1986.

Estudiants[modifica]

Entre els seus estudiants eren Mark Adler de la Universitat Brandeis, Ed Belbruno, Charles Conley (1933–1984), Howard Jacobowitz de la Universitat Rutgers, i Paul Rabinowitz.

Premis i honors[modifica]

Va guanyar el primer Premi George David Birkhoff el 1968 per contribucions a la teoria de sistemes dinàmics Hamiltonians, la Medalla James Craig Watson el 1969 per les seves contribucions a l'astronomia dinàmica, la Medalla Brouwer de la Reial Societat Matemàtica Holandesa el 1984, la Medalla Cantor del Deutsche Mathematiker-Vereinigung el 1992 i el Premi Wolf el 1995 pel seu treball en l'estabilitat dels sistemes hamiltonians i en equacions diferencials no lineals. Va ser elegit a l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units el 1973 i va ser membre de nombroses acadèmies estrangeres com ara la Societat Matemàtica de Londres i l'Akademie der Wissenschaften und Literatur, Mainz. En tres ocasions va ser un orador convidat al quadrienni Congrés Internacional de Matemàtics, és a dir, a Estocolm (1962) en l'apartat de les matemàtiques aplicades, a Hèlsinki (1978) en l'apartat d'anàlisi complexa, i un orador de la sessió plenària a Berlín (1998). El 1990 va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Bochum i de la Universitat Pierre i Marie Curie de París. La Societat per a la Matemàtica Industrial i Aplicada va establir un premi de conferència en el seu honor el 2000.

Biografia personal[modifica]

La seva mare Ilse Strehlke era una neboda del violinista i compositor Ludwig Spohr. El seu pare era el neuròleg Kurt E. Moser (21 de juliol de 1895 – 25 de juny de 1982), que va néixer al comerciant Max Maync (1870-1911) i Clara Moser (1860-1934). Aquests últims descendents d'immigrants hugonots francesos del segle xvii a Prússia. Els pares de Jürgen Moser van viure a Königsberg, Imperi Alemany i reassentats a Stralsund, Alemanya Oriental arran de la Segona Guerra Mundial. Moser va assistir al Wilhelmsgymnasium (Königsberg) a la seva ciutat natal, un institut que especialitza en matemàtiques i educació de ciències naturals, a partir del qual, David Hilbert s'havia graduat en el 1880. El seu germà gran Friedrich Robert Ernst i va ser mort a Pillkallen/Schloßberg (Prússia Oriental).

Moser es va casar amb la biòloga Dra. Gertrude C. Courant (la filla de Richard Courant, neta de Carl Runge i besneta d'Emil du Bois-Reymond) el 10 de setembre 1955 i va fixar la seva residència permanent a New Rochelle, Nova York el 1960, on anava cap a la feina a la Ciutat de Nova York. El 1980 es va traslladar a Suïssa, on va viure a Schwerzenbach a prop de Zúric. Va ser membre de l'Akademisches Orchester Zürich. Li sobreviuen el seu germà petit, la impressora fotogràfica i el processador Klaus T. Moser-Maync de Northport (Nova York), la seva esposa, Gertrudis Moser de Seattle, les seves filles, la dissenyadora d'il·luminació de teatre Nina S. Moser de Seattle i la matemàtica Lucy I. Moser-Jauslin de Dijon, i el seu fillastre, l'advocat Richard D. Emery des de la ciutat de Nova York. Moser tocava el piano i el violoncel, interpretant música de cambra des de la seva infància en la tradició d'una família de músics, on el seu pare tocava el violí i la seva mare el piano. Ell era un astrònom aficionat de tota la vida i va prendre parapent el 1988 durant una visita a l'IMPA, a Rio de Janeiro.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Jurgen Kurt Moser». U.S. Naturalization Records Indexes, 1794-1995. Ancestry.com. [Consulta: 12 juny 2011]. «Name: Jurgen Kurt Moser; Age: 31; Birth Date: 4 Jul 1928; Issue Date: 2 Feb 1959; State: Massachusetts; Locality, Court: District of Massachusetts, District Court»

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jürgen Moser
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Jürgen Moser» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • «Jurgen Moser» (en anglès). National Academy of Sciences. [Consulta: 13 octubre 2023].