JCVD

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaJCVD
Fitxa
DireccióMabrouk El Mechri Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJean-Claude Van Damme Modifica el valor a Wikidata
GuióChristophe Turpin i Vincent Ravalec Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGast Waltzing Modifica el valor a Wikidata
ProductoraGaumont Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorGaumont i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança, Bèlgica i Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Estrena2008 Modifica el valor a Wikidata
Durada97 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
francès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost12.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de robatoris, cinema de ficció criminal, drama i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióBèlgica i Los Angeles Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjcvd-themovie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1130988 Filmaffinity: 445713 Allocine: 111414 Rottentomatoes: m/jcvd Letterboxd: jcvd Mojo: jcvd Allmovie: v434082 TCM: 740563 Metacritic: movie/jcvd TV.com: movies/jcvd TMDB.org: 13672 Modifica el valor a Wikidata

JCVD és una pel·lícula franco-belga luxemburguesa de comèdia dramàtica de l'any 2008. És dirigida per Mabrouk El Mechri i protagonitzada per Jean-Claude Van Damme.

A la cinta Van Damme s'interpreta a ell mateix, una estrellad'acció en declivi, la vida familiar i professional del qual s'està ensorrant i al moment d'anar a l'oficina de correus a la seva ciutat natal de Brussel·les, es troba atrapat enmig d'un robatori.

La pel·lícula es va projectar el 4 de juny de 2008 a Bèlgica i França, en el Festival Internacional de Cinema de Toronto i al Festival Adelaide australià, el 20 de febrer de 2009. Va ser distribuït per Peace Arch Entertainment a Toronto i es va estrenar a Nova York i unes certes ciutats selectes el 7 de novembre de 2008.

Argument[cal citació][modifica]

La pel·lícula tracta de Jean-Claude Van Damme fent de si mateix com un actor en una ratxa de mala sort. Està malament de diners, el seu agent no li troba una producció digna, i el jutge per la custòdia de la seva filla està disposat a donar-la a la seva exesposa. Torna a la seva casa de la infància de Brussel·les, la capital de Bèlgica, on encara es considera una icona nacional.

Quan entra a una oficina de correus per rebre una transferència bancària, es troba enmig d'una situació d'ostatges. A causa d'una errada, la policia creu que Van Damme és responsable pel crim. Com els esdeveniments es veuen des de diferents perspectives, Van Damme es troba actuant com a heroi per protegir els ostatges, com si fos un negociador i com el suposat autor.

Recepció[modifica]

Malgrat no haver tingut èxit a la taquilla internacional, les crítiques cap a JCVD han estat universalment positives. A partir del 3 d'octubre del 2009, el lloc web global Rotten Tomatoes ha valorat la pel·lícula en un 83%. Fins avui, aquesta és una de les úniques tres pel·lícules de Van Damme considerada com «fresca» per l'esmentat lloc web.[1]

Els crítics de cinema han reconegut les capacitats actorals de Van Damme en el seu llenguatge natal, el francès. El monòleg de Van Damme ha estat allò més elogiat de la cinta. La revista Time va nomenar l'actuació de Van Damme a la pel·lícula com la segona millor de l'any 2008 (després de The Joker de Heath Ledger a The Dark Knight) i afirma que Van Damme «no mereix un cinturó negre, mereix un Oscar».[2]

Premis[cal citació][modifica]

Premis Chlotrudis
Any Categoria Persona Resultat
2008 Millor actor Jean-Claude Van Damme Candidat
Associació de crítics de Cinema de Toronto
Any Categoria Persona Resultat
2008 Millor actor Jean-Claude Van Damme Candidat
Festival de Cinema de Cannes
Any Categoria Persona Resultat
2008 Palma d'Or Mabrouk El Mechri Candidat

Referències[modifica]

  1. «JCVD (2008)». Arxivat de l'original el 2010-07-19. [Consulta: 27 novembre 2015].
  2. «Jean-Claude Van Damme as Jean-Claude Van Damme in JCVD», 2008. Arxivat de l'original el 2009-05-06. [Consulta: 27 novembre 2015].

Enllaços externs[modifica]