JPMorgan Chase

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «JPMorgan Chase Tower».
Infotaula d'organitzacióJPMorgan Chase
(en) JPMorgan Chase & Co. Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtn/a Modifica el valor a Wikidata
Tipusnegoci
banc
establiment creditici
empresa
empresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Indústriafinances, servei financer i banca Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicacorporació de Delaware Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1968
2000
FundadorJ.P. Morgan Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
2014 JP Morgan Chase 2014 data breach (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixbank credit (en) Tradueix, assegurança, deposito (it) Tradueix i gestió d'actius Modifica el valor a Wikidata
Membre deInitiative Finanzstandort Deutschland Modifica el valor a Wikidata
Borsa de cotització(NYSE JPM) Modifica el valor a Wikidata
Programa de beneficisChase Ultimate Rewards (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Executiu en capJamie Dimon (2004–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats271.025 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deThe Vanguard Group (880%).
BlackRock (650%). Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Saudi Investment Bank (en) Tradueix (7.49%).
BATS Global Markets (en) Tradueix (4.46%).
Narayana Hrudayalaya (oc) Tradueix (10.7%). Modifica el valor a Wikidata
Part degestor de fons de cobertura
Forbes Global 2000 (en) Tradueix
S&P 500 Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Capital propi294.127 M$ (2021) Modifica el valor a Wikidata
Ingressos totals128.695 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Benefici net37.676 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Actius totals3.743.567 M$ (2021) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjpmorganchase.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: jpmorganchase Twitter (X): jpmorgan Instagram: jpmorgan Modifica el valor a Wikidata
Seu social
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Bear Stearns World Headquarters
Vista nocturna
Imatge
Dades
TipusGratacel i edifici d'oficines Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteDavid Childs
Skidmore, Owings and Merrill Modifica el valor a Wikidata
Enginyer estructuralWSP Global Modifica el valor a Wikidata
Construcció2001 Modifica el valor a Wikidata
Obertura2002 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1999 inici de construcció Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura postmoderna Modifica el valor a Wikidata
Materialacer, vidre i alumini Modifica el valor a Wikidata
Mesura230 (alçària) m
Pisos per sobre el terra47 Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'ascensors30 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
LocalitzacióMadison Avenue, 383 Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 45′ 20″ N, 73° 58′ 37″ O / 40.7556°N,73.9769°O / 40.7556; -73.9769

JPMorgan Chase (NYSE JPM TYO 8634) és una empresa financera creada l'any 2000 a partir de la fusió de la Chase Manhattan Corporation i la JP Morgan & Co (Banca Morgan). És una de les empreses de serveis financers més antigues del món. També opera en el mercat de fruites i vegetals a Londres. L'empresa, amb oficina centrals a Nova York, és líder en inversions bancàries, serveis financers, gestió d'actius financers i inversions privades. Amb actius financers d'1,3 bilions de dòlars, JPMorgan Chase és actualment la tercera institució bancària dels Estats Units,[1] darrere del Bank of America i el Citigroup.

La unitat de fons d'inversió lliure (hedge fund) del banc és la més gran dels Estats Units amb inversions per un valor de 34 milions de dòlars en 2007[2]

El 2004, l'empresa va tornar a fusionar-se amb el Bank One de Chicago, i va incorporant el director executiu d'aquest últim, Jamie Dimon, com a president i director executiu de l'empresa fusionada, al mateix temps que es decidia que seria el successor de qui era director executiu del grup en aquest moment, William B. Harrison, Jr. Al gener del 2006, Dimon va ser finalment nomenat director executiu i al desembre també president del JP Morgan Chase.

JPMorgan Chase opera com a marca del holding. Chase s'usa com a marca de la targeta de crèdit i les activitats bancàries minoristes als Estats Units.

L'autoritat reguladora del mercat canadenc ha destapat l'última gran conspiració financera en què podrien estar implicats treballadors de sis de les entitats més grans de tot el món - Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland i UBS-, que haurien alterat l'avenir del mercat de préstecs interbancaris en el seu propi benefici.[3]

Història[modifica]

JPMorgan Chase, en la seva estructura actual, és el resultat de la combinació de diverses grans empreses bancàries nord-americanes des del 1996, entre les quals Chase Manhattan Bank, J.P. Morgan & Co., Bank One, Bear Stearns i Washington Mutual. Si ens remuntem més enrere, els seus predecessors inclouen importants firmes bancàries entre les quals es troben Chemical Bank, Manufacturers Hanover, First Chicago Bank, National Bank of Detroit, Texas Commerce Bank, Providian Financial i Great Western Bank. La institució predecessora més antiga de la companyia, el Bank of the Manhattan Company, era la tercera corporació bancària més antiga dels Estats Units i el 31è banc més antic del món, havent estat establert l'1 de setembre de 1799 per Aaron Burr.

Chemical Banking Corporation[modifica]

La New York Chemical Manufacturing Company va ser fundada el 1823 com a empresa dedicada a la indústria química. El 1824 va modificar els seus estatuts per realitzar activitats bancàries i va adoptar el nom de Chemical Bank of New York. Després de 1851 el sector bancari de l'empresa es va independitzar i va començar a créixer mitjançant una successió de fusions, entre les quals es van destacar la que es va realitzar el 1954 amb Corn Exchange Bank, en 1986 amb el Texas Commerce Bank (un gran banc de Texas) i en 1991 amb la Manufacturer s Hannover Trust Company (la primera gran fusió bancària "entre iguals"). El 1984, Chemical va llançar Chemical Venture Partners per invertir en transaccions de capital privat juntament amb diversos socis financers. A finals de la dècada de 1980, Chemical es va fer famosa pel finançament d'adquisicions, creant un negoci de finançament delegat i negocis d'assessorament relacionats sota els auspicis del pioner de la banca d'inversió, Jimmy Lee.[4][5] En molts moments al llarg d'aquesta història, Chemical Bank va ser el banc més gran dels Estats Units (tant en termes d'actius com de quota de mercat de dipòsits).

El 1996 l'empresa va adquirir la Chase Manhattan Corporation però va mantenir el seu nom. L'any 2000, va comprar J.P. Morgan & Co i va canviar el seu nom a «JP Morgan Chase & Co».[6][7]

Chase Manhattan Bank[modifica]

El Chase Manhattan Bank va ser creat el 1955 a partir de l'adquisició del Chase National Bank (creat el 1877) pel Bank of the Manhattan Company (creat el 1799), l'empresa més antiga.

Dirigit per David Rockefeller durant els anys 70 i 80 va ser un dels grups financers més grans i prestigiosos, però es va veure afectat en els anys 90 pel col·lapse immobiliari i va ser adquirit pel Chemical Bank a 1996.

El Bank of Manhattan va ser creació d'Aaron Burr, que va transformar profundament la institució.

Bank One Corporation[modifica]

La Bank One Corporation va ser creada el 1898 a partir de la fusió del Bank One d'Ohio i el First Chicago NBD. Aquests dos grans bancs s'havien creat al seu torn a partir de la fusió de diversos altres bancs.

El banc té els seus orígens en el First Bankgroup d'Ohio, creat com una empresa subsidiària del City National Bank of Columbus, Ohio i diversos altres bancs de l'estat, que van ser reanomenats com a "Bank One" quan l'empresa mare va ser reanomenada al seu torn Bank One Corporation. En començar la banca interestatal es van expandir cap a altres estats, però sempre van canviar de nom els bancs que compraven a "Bank One", tot i que durant diversos anys no es van fusionar en un sol banc. Després de la fusió del NBD, els mals resultats financers van portar a l'acomiadament del director executiu John B. McCoy, el pare i avi del qual havien dirigit el Bank One des dels seus orígens. Jamie Dimon, que havia exercit com a alt executiu del Citigroup, va ser contractat per dirigir la companyia.

J.P. Morgan & Company (Banca Morgan)[modifica]

John Pierpont Morgan

El 1895, Drexel, Morgan & Co va adoptar el nom de JP Morgan & Co (vegeu: John Pierpont Morgan) que va finançar les activitats de la United States Steel Corporation que va prendre les activitats d'Andrew Carnegie i altres i es va convertir en la primera empresa del món en superar els mil milions de dòlars de capital. El 1895 li va proveir al govern dels Estats Units 62 milions de dòlars en or per sostenir un bo i restaurar el superàvit del tresor. El 1892 va començar a finançar els ferrocarrils de New York, New Haven and Hartford Railroad per transformar, a través d'una sèrie d'adquisicions, a l'empresa de transports dominant de Nova Anglaterra.

El seu principal competidor, Kuhn, Loeb & Co, va ser més reeixit a assessorar i finançar a les companyies productives i JP Morgan va perdre el primer lloc en capitalització de mercat i en el rànquing d'empreses. Kuhn, Loeb & Co després d'una sèrie de fusions i reorganitzacions esdevindria Lehman Brothers.

A l'agost de 1914, Henry P. Davison, un soci de la Banca Morgan, va viatjar a Anglaterra i va realitzar un acord amb el Banc d'Anglaterra per fer de J. P. Morgan & Co l'emissor monopolista dels bons de guerra per a Anglaterra i França. El Banc d'Anglaterra va ser agent fiscal de J.P. Morgan & Co i viceversa. El banc també va invertir en subministraments per a equips de guerra per als dos països.

L'oficina central construïda en 1914 al N º 23 de Wall Street, i coneguda com la Casa Morgan, fou durant dècades el lloc més important de les finances nord-americanes.

El 16 de setembre de 1920 una bomba va ser detonada enfront de les Casa Morgan a Wall Street, va matar 38 persones i en va ferir a 400. L'atemptat va quedar sense resoldre.

El 16 de setembre de 1920 es va detonar una bomba que va matar a 38 persones i en va ferir 400. Poc després va aparèixer una nota d'advertència en una bústia de la cantonada de Cedar Street i Broadway que deia: «Recordin que no tolerarem més. Alliberin els presos polítics o serà una mort segura per a tots vostès. Combatents Anarquistes Americans ». Tot tipus de teories s'han formulat sobre aquest atemptat. El 1940, després de 20 anys d'investigacions, l'FBI va tancar el cas sense descobrir-ne als autors.

A la dècada del 30 J.P. Morgan va ser obligat per la Llei Glass-Steagall a optar entre desenvolupar activitats de banca comercial o de banca d'inversions. Va triar la primera perquè era vista com més rendible en aquest moment. Enfrontats a aquest canvi, molts socis de J.P. Morgan amb alguns de Drexel van decidir crear el grup que avui és conegut com a Morgan Stanley. El 1959 es va fusionar amb Guaranty Trust Company of New York per formar Morgan Guaranty Trust Company. Deu anys més tard van fundar un banc subsidiari anomenat JP Morgan & Co Incorporated, com els seus pares. A finals dels anys 90 quan va ser adquirit pel Chasse Manhattan, una sèrie de reformes a la Llei Glass-Steagall li va permetre tornar a actuar com a banc d'inversions.

J.P. Morgan va ser assessor de Malcolm Glazer & Família en la compra del Manchester United, però va ser remogut més endavant. El 2006, J.P. Morgan Chase va comprar Collegiate Funding Services, LLC, i va crear Chase Education Finance.

En el primer quart de 2007, J.P. Morgan Chase va informar que havia tingut un ingrés net de 4,9 mil milions i va assolir un rècord de guanys de 19 mil milions de dòlars.[8]

Compra de Bear Stearns[modifica]

El 14 de març de 2008, la FED nord-americana amb l'"ajuda" de JP Morgan, van rescatar un dels majors bancs d'inversió del món, Bear Stearns, amb una important injecció de fons.[9]

El 2 d'abril de 2008, Ben Bernanke, president de la Reserva Federal americana (FED), declara en públic que la mateixa FED va prestar el 14 de març a Bear Stearns $ 29 bilions (29.000 milions), i que confia recuperar-los. També va declarar

« "espero que res semblant al que ha passat amb Bear Stearns torni a passar mai", - i que no van tenir temps ni avisos previs dels greus problemes de liquiditat en el banc americà,- "la qual cosa no és habitual".[10] »

Al pànic de 1907, John Pierpont Morgan (JP Morgan), ja va fer el mateix, aprofitant el pànic associat a la forta crisi bancària, per comprar un dels seus competidors. També llavors va estar al costat del banc.[11]

Crisi subprime del 2008[modifica]

L'any 2008 serà recordat en la història pel de l'explosió de la bombolla immobiliària subprime: préstecs hipotecaris atorgats a famílies amb molt baix poder adquisitiu, que en poc temps no podien pagar les seves quotes mensuals, el que va portar a enormes processos d'embargaments als Estats Units en 2008 i 2009. Algunes d'aquestes hipoteques suposaven fins i tot pagar molt poc uns anys fins que s'aplicava un tipus d'interès altíssim que no permetia assumir-ne el pagament.

El diumenge 7 de setembre de 2008 passarà als annals d'història pel major rescat financer mai vist: el Tresor americà, mitjançant el seu secretari general Henry Paulson, va anunciar un pla de salvament històric dels dos conglomerats financers i hipotecaris, Freddie Mac i Fannie Mae.

Després de fortíssimes injeccions de la FED i del Govern nord-americà a finals del 2008 i principis del 2009, alguns grans bancs com JP Morgan i Goldman Sachs van treure profit de la situació per eliminar competidors i reforçar la seva grandària.

Oficines[modifica]

Si bé les oficines centrals del Chase Manhattan Bank van estar un cop situades a l'edifici One Chase Manhattan Plaza al centre de Manhattan, les oficines centrals en l'actualitat estan ubicades al 270 Park Avenue El banc va traslladar també algunes activitats a la JPMorgan Chase Tower. Des de la fusió amb Bank One en 2004, els serveis detallistes (sota la marca "Chase") estan dirigits des de Chicago. El servei de targetes de crèdit té el centre a Wilmington (Delaware). També tenen importants centres a Brooklyn, Nova York, Columbus (Ohio), Dallas, Fort Worth, Indianapolis, Newark, Phoenix, Glasgow i Bournemouth. Les operacions de tecnologia se situen a Bombai i Bangalore, Índia, i Buenos Aires, Argentina.

J.P. Morgan Securities, el sector de banca d'inversions de JP Morgan, té també importants oficines en diverses parts del món com Londres, Hong Kong, Singapur, i Tòquio. Fins a 1979 tenia sucursals a Managua, Nicaragua. El gruix de les operacions nord-americanes, però, són desenvolupades en dos edificis situats a banda i banda de Park Avenue a Nova York: l'Edifici Original de la Unió Carbide Building a Park Avenue 270, i l'Edifici original del 'Chemical Bank a Park Avenue 277.

El 27 de desembre de 2012, el banc va enviar els seus papers en regla a la Superintendència de Banca, Assegurances i AFP del Perú, per poder operar promptament al Perú com un nou banc sota el nom de J.P Morgan Bank Perú.[12]

Historial de fusions i adquisicions[modifica]

A continuació, es mostren les principals fusions i adquisicions de l'empresa i els seus predecessors històrics, tot i que no és una llista exhaustiva:

JPMorgan Chase & Co.
JPMorgan Chase
(fusió 2000)
Chase Manhattan Bank
(fusió 1996)[13]
Chemical Bank
(fusió 1991)
Chemical Bank
(reorganitzat 1988)

The Chemical Bank
of New York

(est. 1823)



Citizens National Bank
(est. 1851, acq. 1920)



Corn Exchange Bank
(est. 1852, acq. 1954)



New York Trust Company
(adq. 1959)



Texas Commerce Bank
(est. 1866, acq. 1986)[14]



Manufacturers Hanover
(fusió 1961)

Manufacturers
Trust Company

(est. 1905)[15]



Hanover Bank
(est. 1873)




Chase Manhattan Bank
(fusió 1955)

The "Bank" of the
Manhattan Company

(est. 1799)



Chase National Bank
of the City of New York
(est. 1877)[16]




J.P. Morgan & Co.
(formerly Morgan Guaranty Trust)
(fusió 1959)

Guaranty Trust Company
of New York
(est. 1866)



J.P. Morgan & Co.
("The House of Morgan")[17]
(est. 1895)[18]




Bank One
(adq. 2004)
Banc One Corp.[19]
(fusió 1968)

City National Bank
& Trust Company



Farmers Saving
& Trust Company



First Chicago NBD
(fusió 1995)

First Chicago Corp.
(est. 1863)



NBD Bancorp.
(formerly
National Bank of Detroit)
(est. 1933)



 

Louisiana's First
Commerce Corp.



Bear Stearns
(est. 1923;
acq. 2008
)[20]

 


Washington Mutual
(adq. 2008)[21]
 

Washington Mutual
(founded 1889)


 

Great Western Bank
(adq. 1997)


 

H. F. Ahmanson & Co.
(adq. 1998)


 

Bank United of Texas
(adq. 2001)


 

Dime Bancorp, Inc.
(adq. 2002)


 

Providian Financial
(adq. 2005)




Subsidiàries[modifica]

JPMorgan Chase & Co posseeix cinc subsidiàries bancàries als Estats Units.[22]

  • Chase Bank USA, National Association
  • JPMorgan Chase Bank, National Association
  • JPMorgan Chase Bank, Dearborn
  • J.P. Morgan Trust Company, National Association
  • Pier 1 National Bank

Drets de patrocinis[modifica]

  • J.P. Morgan Chase és amo dels guanys per patrocini de Chase Field a Phoenix (Arizona), seu d'Arizona Diamondbacks. Abans que el Bank One ho vengués, era anomenat "Bank One Ballpark" (corresponent a la sigla BOB).
  • J.P. Morgan Chase és patrocinador oficial de la Major League Soccer.
  • Chase Auditorium (abans Bank One Auditorium) a Chicago, és seu del programa nacional de NPR, "Wait, Wait, Your say Tell Me."
  • The J.P. Morgan Chase Corporate Challenge, posseït i operat pel JP Morgan Chase, és la sèrie de carreres de cotxes més gran del món amb 200.000 participants en 12 ciutats en sis països, en cinc continents. Es realitza anualment des del 1977.

Empleats coneguts[modifica]

Món empresarial[modifica]

Política i ocupació pública[modifica]

Altres[modifica]

Competidors[modifica]

Referències[modifica]

  1. Top 50 bank holding companies Summary Page
  2. J.P. Morgan tops ranking of U.S. hedge-fund firms - MarketWatch
  3. «La información». Arxivat de l'original el 2012-02-19. [Consulta: 28 agost 2013].
  4. Jimmy Lee's Global Chase Arxivat 28 June 2011[Date mismatch] a Wayback Machine.. The New York Times, April 14, 1997
  5. Kingpin of the Big-Time Loan. The New York Times, August 11, 1995
  6. Hansell, Saul «Banking's New Giant: The Deal; Chase and Chemical Agree to Merge in $10 Billion Deal Creating Largest U.s. Bank» (en anglès). The New York Times, 29-08-1995.
  7. Hansell, Saul «After Chemical Merger, Chase Promotes Itself as a Nimble Bank Giant» (en anglès). The New York Times, 03-09-1996.
  8. «: Business Wire Business News - MSN Money». Arxivat de l'original el 2009-02-02. [Consulta: 28 agost 2013].
  9. Nota de premsa
  10. «“Una quiebra de Bear Stearns hubiese tenido consecuencias inpredecibles”».
  11. «JP Morgan, ya hizo lo mismo en el pánico bancario de 1907».
  12. JP Morgan cerca de operar como nuevo banco en el Perú
  13. The History of JPMorgan Chase & Co.: 200 Years of Leadership in Banking, company-published booklet, 2008, p. 19. Retrieved July 15, 2010.
  14. The History of JPMorgan Chase & Co.: 200 Years of Leadership in Banking, company-published booklet, 2008, p. 6. Union National Bank and National Bank of Commerce in Houston were predecessor banks to TCB. Retrieved July 15, 2010.
  15. The History of JPMorgan Chase & Co.: 200 Years of Leadership in Banking, company-published booklet, 2008, p. 3. New York Manufacturing Co. began in 1812 as a manufacturer of cotton processing equipment and switched to banking five years later. Retrieved July 15, 2010.
  16. The History of JPMorgan Chase & Co.: 200 Years of Leadership in Banking, company-published booklet, 2008. Founder John Thompson named the bank in honor of his late friend, Salmon P. Chase. Retrieved July 15, 2010.
  17. Other Successors to the break-up of The House of Morgan: Morgan Stanley and Morgan, Grenfell & Co.
  18. «The History of JPMorgan Chase & Co.: 200 Years of Leadership in Banking, company-published booklet, 2008, p. 5. Predecessor to J.P. Morgan & Co. was Drexel, Morgan & Co., est. 1871. Retrieved July 15, 2010. Other predecessors include Dabney, Morgan & Co. and J.S. Morgan & Co.».
  19. The History of JPMorgan Chase & Co.: 200 Years of Leadership in Banking, company-published booklet, 2008, p. 3. The Marine Corp. merged in 1988 with BancOne. George Smith founded the Wisconsin Marine and Fire Insurance Co. in 1839, the predecessor company. Retrieved July 15, 2010.
  20. On March 18, 2008, JPMorgan Chase announced the acquisition of Bear Stearns for $236 million, $2.00 per share. On March 24, 2008, a revised offer was announced at approximately $10 per share
  21. On September 25, 2008, JPMorgan Chase announced the acquisition of Washington Mutual for $1.8 billion.
  22. OrgHierarchyResultForm

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: JPMorgan Chase