Jaciment de Fares

Infotaula de geografia físicaFares
Localització
Entitat territorial administrativaSant Ferriol (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFares, Sant Ferriol (Garrotxa)
Map
 42° 11′ 10″ N, 2° 44′ 18″ E / 42.186125°N,2.738301°E / 42.186125; 2.738301
Història
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
CronologiaPaleolític
Excavacions2004 per CODEX/ Raquel Molina Box

Fares és un assentament al pla de Fares (poble de Fares) en el terme municipal de Sant Ferriol, comarca de la Garrotxa. Aquest poble està format per un petit nucli, on hi ha l'església de Santa Maria de Fares i un grup de masies que envoltaven el nucli.

Aquí s'hi van trobar unes restes d'habitació sense estructures. Es troba en una explotació agropecuària a la dreta del riu Fluvià, en uns camps al costat de la carretera de Banyoles a Besalú. Aquest assentament va ser descobert l'any 1973 per l'arqueòleg Josep Canal que va trobar, en uns camps de conreu prop de la carretera entre Banyoles i Besalú, unes restes lítiques. Com està a prop de la carretera C-66 té un accés fàcil per arribar al jaciment. És un lloc d'habitacions sense estructura.

En aquest jaciment s'hi han trobat restes lítiques: un chopping-tool sobre un fragment de 3x4 amb l'aresta sinuosa formant la zona de tall; un chopping tool amb dues extraccions sobre còdol aplanat de quarsita; i una peça atípica de quars amb uns rebaixos laterals on hi havia una forta concreció calcària que probablement va ser emmanegada.

L'arqueòleg Josep Canal va trobar tres instruments paleolítics basant-se en la informació donada pel Sr. E. Sunyer de Barcelona. La intervenció en aquest jaciment va ser duta al setembre de 2004, on es va fer una prospecció i una intervenció preventiva, per estudiar l'impacte ambiental i per fer un desdoblament en el tram de la carretera C-66 que travessa el poble.

Bibliografia[modifica]

  • Canal, J.; Carbonell, E. "Nova aportació per a l'estudi del Paleolític Inferior i Mitjà al NE de Catalunya". Revista de Girona. 84, p.265-278.

Enllaços externs[modifica]