Jack Hill

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJack Hill

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 gener 1933 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Los Angeles
UCLA School of Theater, Film and Television Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, realitzador Modifica el valor a Wikidata
GènereXiques amb pistoles Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0384335 Allocine: 19209 Allmovie: p217496 TCM: 86437 TV.com: people/jack-hill-1 TMDB.org: 31310 Modifica el valor a Wikidata

Jack Hill (Los Angeles, Califòrnia, Estats Units, 28 de gener de 1933) és un guionista i director de cinema estatunidenc.

Biografia[modifica]

Jack Hill és fill d'artistes: el seu pare, Ronald, era en realitat director artístic per la Disney. Hill va començar la seva carrera com a músic i arranjador. També toca en una banda de rock, abans de matricular-se a l'UCLA per aprendre a escriure bandes sonores. Allà entra en contacte amb el sector cinematogràfic i roda el 1960 un curtmetratge titulat The Host .

Hill derixa la UCLA poc abans de graduar-se i participa amb el seu amic Francis Ford Coppola en una sèrie d'emplaçaments de pel·lícules europees, per la qual cosa es va incorporar a la fàbrica de Roger Corman, treballant com a assistent de producció. Entre altres coses supervisa el muntatge definitiu de Dementia 13 , dirigida per Coppola.

Hill va fer el seu debut en la dirección el 1964, amb Spider Baby, una pel·lícula de terror rodada en 12 dies amb un pressupost de 65.000 dòlars. La pel·lícula, però, es distribueix en cinemes dels Estats Units quatre anys més tard, per problemes amb la producció.

La segona pel·lícula de Hill és Pit Stop, una pel·lícula sobre carreres de cotxes. Després dirigeix amb Juan Ibáñez quatre films de terror de baix pressupost interpretades per Boris Karloff. El 1970 dirigeix Higher and Higher, que abandona perquè segons ell s'estava convertint en una pel·lícula porno.

A l'any següent va dirigir The Big Doll House , una pel·lícula de dones a la presó, interpretada per Pam Grier, que va començar una llarga col·laboració amb el director. La pel·lícula codifica les regles del gènere i és un gran èxit. Hill decideix rodar una seqüela, The Big Bird Cage, amb més llibertat. La pel·lícula es desvia cap a la comèdia, però és menys reeixida que l'anterior, de manera que Hill canvia de gènere i arriba a la blaxploitation, convertint-se en un dels millors directors del gènere. Coffy va ser estrenada el 1973 i finalment llança Pam Grier com una diva. A l'any següent, Hill la dirigeix de nou a Foxy Brown. A l'any següent Hill fa una petita pel·lícula, Cheerleaders, rodada en 12 dies amb un pressupost de 120.000 dòlars, ambientada en una universitat dels Estats Units.

El 1975 roda la que és potser la seva millor pel·lícula, Switchblade Sisters, una barreja de gèneres: dones a la presó , sexploitation , blaxploitation i comèdia, que en el seu llançament va ser estranyament un fracàs, però amb el temps s'ha convertit en una pel·lícula de culte adorada per directors com Quentin Tarantino, que ha reeditat la pel·lícula en DVD i la va posar en la llista de les seves deu pel·lícules favorites, com s'indica en la revista Sight and Sound .

Davant el fracàs de Switchblade Sisters , Hill es pren un descans: coopera en diversos guions i no torna a dirigir fins al 1982, amb la pel·lícula Sorceress , però molest amb els productors, Hill es va veure obligat a retirar la seva signatura. Hill llavors deixa el cinema, dedicant-se a la meditació i a escriure novel·les.[1]

Filmografia[modifica]

Filmografia:[2]

Director[modifica]

Guionista[modifica]

Referències[modifica]

  1. «biografia de Jack Hill». The New York Times.
  2. «filmografia de Jack Hill». The New York Times.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jack Hill