Jafudà Cresques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jafuda Cresques)
Infotaula de personaJafudà Cresques

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1350 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mallorca (Balears) Modifica el valor a Wikidata
Mort1427 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
Sagres (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócartògraf, il·lustrador Modifica el valor a Wikidata
Família
PareCresques Abraham Modifica el valor a Wikidata

Jafudà Cresques (Palma, 1350? – Sagres (Portugal), 1410 o 1427), també conegut com a Jehudà Cresques i Jaume Ribes, fou un cartògraf jueu d'origen mallorquí i probablement l'home que va coordinar els descobriments marítims de l'escola naval portuguesa de Sagres a l'inici del segle xv.[1][2]

Fou fill d'un altre cartògraf notable, Cresques Abraham, nascut a Mallorca. Jafudà va freqüentar la cort dels reis Pere III, Joan I i Martí l'Humà, on va fer diversos treballs cartogràfics: juntament amb el seu pare, va ser probablement l'autor de l'Atles català de 1375, obra mestra de la cartografia medieval mallorquina i europea. També va fer un mapamundi per a la firma comercial toscana Datini, i va rebre distincions i la protecció dels reis de la Corona d'Aragó.

Nascut en una família jueva, es va convertir al cristianisme arran del saqueig del call de Palma de 1391 i aleshores va adoptar el nom de Jaume Ribes (Jacobus Ribus en llatí). Com a tal, sembla que pogué ser nomenat coordinador portuguès de la cartografia de l'escola naval de Sagres a la dècada de 1420; hi ha registrat un tal mestre Jacomé de Mallorca amb aquest càrrec, però a la dècada de 1970 quedà refutat que pogués tractar-se de la mateixa persona.[3]

Reconeixements[modifica]

A Palma hi ha una escola pública i un carrer que duen el seu nom. Al nord de l'illa de Mallorca, una muntanya submergida porta el nom de mont dels Cresques, en honor seu i del seu pare. A Alcúdia hi ha una placeta amb el seu nom. També s'ha fet un llibre inspirat en la seva història anomenat Atles furtiu d'Alfred Bosch.

Referències[modifica]

  1. «Jafudà Cresques». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Cresques Abraham I Jafudà Cresques». Patrimoni a les Illes Balears - Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports. [Consulta: 2 desembre 2017].
  3. Jaume Riera i Sans a "Jafudà Cresques, jueu de Mallorca, mestre de mapamundis i brúixoles", a "L'atlas català de Cresques Abraham" (1975) pag. 14-22 i la revista Randa núm. 5 (1977) pàg. 51-66.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jafudà Cresques