Jagannath

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeJagannath

Modifica el valor a Wikidata
TipusDéu Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansBalarama i Subhadra Modifica el valor a Wikidata
Jagannath
Jagannath amb els seus germans Balabhadra i Subhadra

Jagannath (o Jagannatha) que significa "Senyor de l'Univers", és una deïtat hinduista venerada principalment als estats de l'Índia d'Orissa, Bengala Occidental, Jharkhand, Bihar, Assam, Manipur i Tripura,[1] i també pels hindús de Bangladesh. Jagannath és considerat una forma del déu Vixnu[2] o el seu avatar Krixna. Jagannath és venerat com a part de la triada del "Ratnavedi", juntament amb el seu germà Balabhadra i la seva germana Subhadra.

A diferència d'altres deïtats hinduistes, Jagannath no té una forma antropomòrfica. Se'l representa amb un cap quadrat de color negre amb ulls de color blanc molt grans i rodons. No té coll i el seu cap està a sobre d'una peça de fusta de Nim que fa de cos. A vegades se'l representa amb dos braços, però sense cames.

El temple més conegut de Jagannath es troba a Puri, a l'estat d'Orissa. El festival més famós relacionat amb Jagannath és el Ratha yatra, on la imatge del déu i altres divinitats associades surten en processó.[3]

Referències[modifica]

  1. Tripathy, B; Singh P.K «Jagannath Cult in North-east India». Orissa Review, juny 2012, pàg. 24–27 [Consulta: 10 març 2013].
  2. Jayanti Rath. «Jagannath- The Epitome of Supreme Lord Vishnu».
  3. Web oficial del temple de Jagannath a Puri

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jagannath