La causa del pecat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jail Bait)
Infotaula de pel·lículaLa causa del pecat
Jail Bait
Fitxa
DireccióEd Wood
Protagonistes
Timothy Farrell
Dolores Fuller
Clancy Malone
Herbert Rawlinson
Steve Reeves
Lyle Talbot
ProduccióEdward D. Wood Jr
GuióAlex Gordon
Ed D. Wood, Jr.
MúsicaHoyt Kurtain
FotografiaWilliam C. Thompson Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorHowco Productions Inc.
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1954
Durada72 minuts
Idioma originalanglès
Versió en catalàSí 
RodatgeCalifòrnia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereCinema negre
Lloc de la narracióCalifòrnia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0047127 Filmaffinity: 423679 Allocine: 108875 Rottentomatoes: m/jail_bait Letterboxd: jail-bait-1954 Mojo: jailbait54 Allmovie: v25758 TCM: 79652 AFI: 51239 Archive.org: JailBait TMDB.org: 23020 Modifica el valor a Wikidata

La causa del pecat (títol original en anglès:Jail Bait) és una pel·lícula estatunidenca de 1954 dirigida per Ed D. Wood, Jr. amb guió de Wood i Alex Gordon. La pel·lícula presenta a Timothy Farrell com un gàngster que se fa la cirurgia plàstica per eludir a la policia. El famós culturista Steve Reeves feu la seua primera aparició a esta pel·lícula. Ha estat doblada al català.[1]

Argument[2][modifica]

Don Gregor, fill d'un cirurgià plàstic, és empresonat per la policia per portar una arma de foc sense llicència. L'inspector Johns i el tinent Lawrence sospiten que és un associat del gàngster Vic Brady. La germana de Don Marilyn paga la fiança del seu germà per traure-lo d'allí, i els germans se posen d'acord en no informar al seu pare sobre les indiscrecions de Don. El Doctor Gregor és conscient de la vida secreta del seu fill, però creu que és una bona persona i que tot això "el redreçarà a si mateix molt bé".

Brady planeja robar a un teatre. Don és reticent a participar-hi, però és intimidat per Brady perquè participe. Durant el robatori, Don mata un vigilant nocturn i Brady fereix al comptable del teatre. Els dos lladres escapen amb la nòmina del teatre, però Brady sent que Don està tenint remordiments amb la seva participació. Tement que Don es presentarà en la policia per a confessar, Brady el mata i el fica a un armari del seu apartament.

Per tal d'eludir a la policia, Brady decidix fer-se una operació de cirurgia plàstica. Contacta amb el Doctor Gregor, dient-li que tindrà com a ostatge al seu fill fins que la cirurgia plàstica siga completada i un èxit. El Doctor Gregor comença la cirurgia a l'apartament de Brady, però descobreix el cadàver del seu fill a l'armari. Se controla a si mateix, i completa la cirurgia. Dos setmanes més tard, les benes de Brady són llevades, i, per horror i sorpresa de tots, els trets facials de Brady són exactament els de Don. La policia arriba amb el comptable del teatre i identifica a “Don” com l'home que matà al vigilant nocturn. Brady s'escapa, però mor en un tiroteig amb la policia.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La pel·lícula fou inspirada per la pel·lícula de 1935 Let ‘Em Have It d'Edward Small que conta la història d'un gàngster que se fa la cirurgia plàstica per eludir a la policia. Jail Bait fou originalment titulada "la Cara Amagada" (The Hidden Face). Herbert Rawlinson (quin rol era originalment per Bela Lugosi) va faltar la nit després de rodar la pel·lícula (Grey 201).

Treballs citats[modifica]

  • Grey, Rudolph. Nightmare of Ecstasy: the Life and Art of Edward D. Wood, Jr.. Portland, OR: Ferral House, 1994. ISBN 0-922915=24-5. 

Referències[modifica]

  1. esadir.cat. La causa del pecat. esadir.cat. 
  2. «Jail Bait». The New York Times.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La causa del pecat