Jakob Jud

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Jakob Jud (12 de gener de 1882, Wängi, al cantó de Thurgau - 15 de juny de 1952, Seelisberg, al cantó d'Uri) fou un lingüista i romanista suís famós per la seua realització, amb Karl Jaberg, de l'atles lingüístic de Suïssa (Sprach- und Sachatlas Italiens und der Südschweiz o AIS).[1] Després d'estudiar a la universitat de Zuric amb Heinrich Morf, i també a París i Florència, va ser professor de Lingüística Romànica i Literatura Francesa Medieval a la universitat de Zuric, de 1922 a 1950.

En l'elaboració de l'atles lingüístic de Suïssa, va unir la geografia lingüística, impulsada per Jules Gilliéron, amb l'escola de les Paraules i Coses (Wörter und Sachen). Els enquestadors de l'atles lingüístic foren Paul Scheuermeier, Gerhard Rohlfs i Max Leopold Wagner. La relació entre la cultura (material o no) i la llengua va ser sempre un punt d'interés en els seus estudis.

Jakob Jud va manifestar molt d'interés pels parlars romànics del seu país, particularment pel romanx; així, va contribuir a la publicació del Dicziunari Rumantsch Grischun i del Vocabolario della Svizzera italiana, obra a la qual va col·laborar a partir del 1934. També va participar, el 1940, a una obra elaborada col·lectivament, Die Römische Schweiz, i a un estudi de les paraules romàniques de la Suïssa alemànica: Zur Geschichte der romanischen Reliktwôrten in den Alpenmundarten der deutschen Schweiz (1946).

A més, Jakob Jud va fundar una col·lecció de monografies, Romanica Helvetica (1935), i la revista Vox Romanica (el 1936, amb Arnald Steiger).

El 1951 va ser escollit membre de l'Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Obres[modifica | modifica el codi]

  • amb Karl Jaberg: Sprach- und Sachatlas Italiens und der Südschweiz (Zofingen/Berna, 1928-1960). 8 volums.
  • Der Sprachatlas als Forschungsinstrument (Halle/Saale,1928)
  • Romanische Sprachgeschichte und Sprachgeographie (Zuric/Friburg de Brisgòvia, 1973). Edició pòstuma.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Pàgina sobre Jakob Jud a l'Académie Royale de langue et de littérature françaises de Belgique (francès)

  1. «Versió interactiva per Internet de l'AIS» (en anglès i italià). [Consulta: 30-11-2014].