Rumi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jalal-ad-Din Rumi)
No s'ha de confondre amb Rumi (motocicleta).
Infotaula de personamawla Modifica el valor a Wikidata
Rumi

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fa) جلال‌الدین مُحمَّد بلخی Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 setembre 1207 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Vakhsh (imperi Anuixtigínida) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 desembre 1273 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Konya (Soldanat de Rum) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMevlâna Museum (en) Tradueix
Yeşil Türbe (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam i sufisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPensament islàmic i sufisme Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta, filòsof, místic, literat, ulema, escriptor, teòleg Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsBaha ud-Din Walad (en) Tradueix i Burhanuddin Tirmizi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesPervâne i Husam al-Din Chalabi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Influències
Nom de plomaخاموش Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeGawhar Khatun Modifica el valor a Wikidata
FillsSultan Walad Modifica el valor a Wikidata
PareBaha ud-Din Walad (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 6ccbf2fe-c59d-46d8-8be4-756fdc9ff90c Songkick: 483846 Discogs: 945714 IMSLP: Category:Rūmī,_Jalāl_ad-Dīn_Muhammad Goodreads author: 875661 Project Gutenberg: 43130 Modifica el valor a Wikidata

Jalal-ad-Din Muhàmmad Balkhí (persa: جلال‌الدین محمد بلخى, Jalāl ad-Dīn Muḥammad Balkhī) o Jalal-ad-Din Muhàmmad Rumi (persa: جلال‌الدین محمد رومی, Jalāl ad-Dīn Muḥammad Rūmī), o simplement Rumi, també conegut com a Mawlana (30 de setembre de 1207- Konya, 17 de desembre de 1273), fou un poeta, jurista, teòleg i místic sufí. El seu nom prové del seu origen en l'àrea coneguda com a Rūm, de la qual fou un dels intel·lectuals més destacats. Encara avui en dia la seva obra té gran importància en la literatura persa, urdú i turca, i ha estat traduïda a molts idiomes. Els seus seguidors fundaren l'orde sufí dels mawlawiyya després de la seva mort,[1] coneguts per la seva meditació semà, en la qual giren sobre si mateixos acompanyats per flautes i tambors. El seu türbe és a Konya, Turquia, i es troba en un museu.

Biografia[modifica]

Rumi va néixer a la província de Balkh, en una família d'estudiosos, dedicats a la teologia, la jurisprudència i l'ensenyament. Degut a la invasió mongola, el pare de Rumi, Baha-ud-Din Walad, va abandonar casa seva amb la seva família i un grup de deixebles. La primera etapa del viatge els va portar a la ciutat de Nishapur, a la província de Khorāsān (actual Iran) on, segons relaten diversos escrits hagiogràfics, Rumi va conèixer un dels més famosos poetes místics sufís, Farid-ud-Din Attar, que el va influir considerablement.

De Nishapur, la família va anar a Bagdad i, més tard, van emprendre el pelegrinatge a la Meca. Després de viure en diverses ciutats, van resisdir 7 anys a Larenda, l´actual Kerman (Iran), on va morir la seva mare. En aquesta ciutat, Rumi es va casar amb Gowhar Khatun i va tenir dos fills: Sultan Walad i Ala-ud-Din Chalabi.

Al voltant de 1228, la família va arribar a Konya (actual Turquia), on el pare de Rumi va assumir la direcció d´una important madrassa, gràcies als seus coneixements i mèrits. Baha-ud-Din, però, va morir dos anys més tard i Rumi el va succeir en el càrrec. En aquesta època, Burhan-ud-Din Muhaqiq Tirmidhi, antic deixeble del pare de Rumi, va esdevenir el seu mestre i, així mateix, el poeta va viure i estudiar a Damasc (Síria) durant uns anys.

Rumi va tornar a Konya i, des de 1240 fins a 1244 va ensenyar jurisprudència i llei corànica. Als 32 anys ja era reconegut com un influent guia espiritual i portava la vida d´un professor de gran reputació, pel seu saber i eloqüència.

El mes de novembre de l´any 1244, als 37 anys, va conèixer Shams de Tabriz i la seva vida va canviar radicalment, passant a convertir-se en un asceta. Els relats sobre el transcendental encontre entre aquests dos homes són nombrosos i sovint semblen envoltats de llegenda. El cert és, però, que aquesta amistat va donar com a fruit la majoria dels poemes de la famosa obra de Rumi, Divan-e Shams-e Tabrizi.[2]

Referències[modifica]

  1. Scott Meisami, Julia. Oneworld Publications. Forward to Franklin Lewis, Rumi Past and Present, East and West (en anglès). revised edition, 2008. 
  2. Yalal ud-Din Rumi. Rubayat (en castellà). Ediciones UNESCO. ISBN 84-87198-27-9. 

Bibliografia[modifica]