James Abram Garfield

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: James Garfield)
Infotaula de personaJames Abram Garfield

Foto del President Garfield, realitzada per Brady i Handy (1881). Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 novembre 1831 Modifica el valor a Wikidata
Moreland Hills (Ohio) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 setembre 1881 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Elberon (Nova Jersey) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc i aneurisma Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaLake View Cemetery
James A. Garfield Memorial (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
20è President dels Estats Units
4 març 1881 – 19 setembre 1881 (mort en el càrrec)
← Rutherford Birchard HayesChester Alan Arthur →
17è President electe dels Estats Units
2 novembre 1880 – 4 març 1881
← Rutherford Birchard HayesGrover Cleveland →
Membre de la Cambra de Representants dels Estats Units
4 març 1863 – 8 novembre 1880
← Albert G. RiddleEzra B. Taylor →
Circumscripció electoral: 19è districte congressional d'Ohio
Senador d'Ohio
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Cristiana (Deixebles de Crist) Modifica el valor a Wikidata
FormacióHiram College (1851–1854)
Williams College Modifica el valor a Wikidata
LateralitatAmbidextre Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Washington DC Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, estadista, advocat, oficial, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Republicà dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarExèrcit de la Unió, Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica i infanteria Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral major Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil dels Estats Units, batalla de Middle Creek, batalla de Shiloh, setge de Corinth i batalla de Chickamauga Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLucretia Garfield (1858–1881), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsEliza Garfield, Mary Garfield, Irvin McDowell Garfield, Abram Garfield, Harry Augustus Garfield, James Rudolph Garfield, Edward Garfield Modifica el valor a Wikidata
ParesAbram Garfield Modifica el valor a Wikidata  i Eliza Ballou Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 381 Modifica el valor a Wikidata

James Abram Garfield (Moreland Hills, Ohio, 19 de novembre de 1831 - Elberon (Long Branch), Nova Jersey, 19 de setembre de 1881) va ser el vintè president dels Estats Units. Es va convertir en el segon president que va morir assassinat als Estats Units; el primer va ser Abraham Lincoln. La seva presidència és la segona més curta en la història dels Estats Units després de la de William Henry Harrison, que va estar en el càrrec només trenta-un dies. L'atemptat va interrompre el seu mandat després de només sis mesos i quinze dies en el càrrec; li van disparar el 2 de juliol i va sobreviure fins al 19 de setembre de 1881.

Abans de la seva elecció com a president, Garfield va ser general major de l'exèrcit dels Estats Units, membre de la Cambra de Representants dels Estats Units i membre de la comissió electoral en les eleccions presidencials dels Estats Units de 1876. Fins avui, Garfield és l'únic membre de la Cambra de Representants que ha estat elegit President.

Garfield va néixer a la ciutat d'Orange Township, actualment Moreland Hills, un suburbi de la ciutat de Cleveland, Ohio. El seu pare va morir el 1833, quan James Abram tenia 18 mesos. Va créixer educat per la seva mare i un oncle. Va anar a l'escola d'Orange, i des de 1851 al 1854 va estudiar en el Western Reserve Eclectic Institute de Hiram, Ohio, institució que més tard seria el Hiram College. Després es va traslladar a la universitat de Williams a Williamstown, Massachusetts, on va ser membre de la germandat Delta Upsilon. Es va graduar el 1856 com a estudiant excepcional que va sobresortir en totes les matèries excepte en química. Més tard, durant el curs acadèmic de 1856-1857, va ensenyar idiomes clàssics en l'Eclectic Institute, i va ser nomenat director de l'institut a partir de 1857, càrrec que ocupà fins al 1860.

L'11 de novembre de 1858, es va casar amb Lucretia Rudolph, una de les seves antigues alumnes. Van tenir un total de set fills, cinc nois i dues noies: Eliza A. Garfield (1860-63); Harry A. Garfield (1863-1942); James R. Garfield (1865-1950); Maria Garfield (1867-1947); Irvin M. Garfield (1870-1951); Abram Garfield (1872-1958); i Edward Garfield (1874-76). Un dels seus fills, James Rudolph Garfield, va seguir els passos del seu pare en política i va arribar a ser secretari d'Interior amb el president Theodore Roosevelt.

Garfield va decidir que la vida acadèmica no era per a ell i va estudiar dret pel seu compte. Va ser admès en el col·legi d'advocats d'Ohio el 1860. Ja es dedicava a la política abans de ser admès en aquest col·legi. El 1859, el van elegir senador de l'estat d'Ohio, i va ocupar el càrrec fins a 1861. Va romandre en el Partit Republicà durant tota la seva vida política. Com a anècdota es pot destacar que va ser un aficionat a les matemàtiques i va arribar a publicar una original demostració del teorema de Pitàgores al New England Journal of Education, una publicació educativa de Nova Anglaterra.

Va ser elegit candidat pel partit republicà el 1880, en una convenció celebrada a Chicago en la qual Garfield va saber aprofitar la rivalitat entre els grans favorits a la candidatura republicana, James Blaine, John Sherman i l'expresident Ulysses S. Grant. Després de 35 votacions en les quals no es va imposar cap dels candidats, la convenció va optar per un dark horse (cavall fosc), com s'anomenava en l'argot polític; és a dir, un candidat que no entrava en la llista de favorits. Les maniobres de Garfield a favor de Sherman van fer que la convenció el veiés com un candidat ideal per a la presidència.

Garfield es va imposar en les eleccions al seu rival demòcrata William Scott Hancock per 214 vots a 85, i va ser elegit president dels Estats Units i investit el 4 de març de 1881.

Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Rutherford B. Hayes (R)
President dels Estats Units
Escut dels Estats Units d'Amèrica

4 de març de 1881 - 19 de setembre de 1881
Succeït per:
Chester A. Arthur (R)