James Heckman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJames Heckman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 abril 1944 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Princeton - economia (–1971)
Colorado College - matemàtiques (–1965) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiStanley W. Black (en) Tradueix i Albert Rees Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMicroeconomia i economia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióeconomista, estadístic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversity College de Londres
Universitat de Colúmbia
Universitat Yale
Universitat de Chicago
Universitat del Sud de Califòrnia Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesWerner G. Krebs i Stephen V. Cameron Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralStephen V. Cameron, Carolyn J. Heinrich, Christopher Flinn (en) Tradueix, Bo Honoré (en) Tradueix, Jeffrey Andrew Smith (en) Tradueix, Petra Elisabeth Todd (en) Tradueix, Lance Lochner (en) Tradueix, Pedro Carneiro (en) Tradueix, Christina Gathmann (en) Tradueix, Salvador Navarro (en) Tradueix, Sergio Urzua (en) Tradueix, Christopher R. Taber (en) Tradueix, Thomas E. MaCurdy (en) Tradueix, Lawrence W. Kenny (en) Tradueix, Fwu-Ranq Chang (en) Tradueix, Peter A. Savelyev (en) Tradueix, Maurizio Mazzocco (en) Tradueix, Flavio Cunha, Siu Fai Leung (en) Tradueix, James N. Brown (en) Tradueix, Robert A. Miller (en) Tradueix, James R. Walker (en) Tradueix, Randy Olsen (en) Tradueix, Priyanka I. Pandey (en) Tradueix, Amanda Y. Agan (en) Tradueix, Andrea H. Beller (en) Tradueix, Richard Robb, Neil Hohmann (en) Tradueix, Joseph P. Kaboski (en) Tradueix i Pietro Biroli (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJonathan Heckman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webheckmanequation.org Modifica el valor a Wikidata

James Heckman (Chicago, 19 d'abril de 1944) és un economista i professor universitari nord-americà[1] guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 2000.

Va estudiar al Colorado College, i posteriorment estudià economia a la Universitat de Chicago i la Universitat de Princeton, on es va doctorar l'any 1971. Aquell mateix va començar a ensenyar a la Universitat de Colúmbia. Posteriorment es traslladà a la Universitat de Chicago.[2]

Heckman es feu famós per introduir el concepte de «biaix de selecció» (en anglès: selection bias) en l'econometria moderna. Els economistes prenen rutinàriament dades sobre salaris per a calcular les mitjanes: molts individus estan en atur, i els salaris d'aquests no són introduïts a les dades estudiades. Els economistes fins aquell moment rebutjaven tots els expedients amb els salaris que faltaven i després calculaven termes mitjans usant les observacions restants. Heckman va demostrar que aquest procés pot conduir a un «biaix de selecció» perquè les observacions no tenen totes les dades. Per exemple, individus més pobres d'un grup solen estar desocupats més temps, de manera que els salaris mitjans acaben sent massa elevats per a aquest grup. Així, el treball de Heckman ha persuadit a economistes tractar observacions més curosament.

L'any 2000 fou guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques, juntament amb Daniel McFadden, «pel desenvolupament de la teoria i dels mètodes d'anàlisi de mostres selectives».

Referències[modifica]

  1. «Economist Rankings» (en anglès). Ideas. Arxivat de l'original el 2023-01-14. [Consulta: 15 agost 2023].
  2. «James J Heckman CV». [Consulta: 25 desembre 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Heckman
  • «James Heckman» (en anglès). The Nobel Prize. The Nobel Foundation.