James Rainwater

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1975)

Leo James Rainwater (Council, Idaho, 1917 - id. 1986) fou un físic nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1975.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 9 de desembre de 1917 a la ciutat de Council, situada a l'estat nord-americà d'Idaho. El 1918, després de la mort del seu pare en l'epidèmia de grip, la seva família va traslladar-se fins a Hanford, a l'estat de Califòrnia. Allà estudià física a l'Institut Tecnològic de Califòrnia, on es llicencià el 1939 i, posteriorment, aconseguí el doctorat a la Universitat de Columbia el 1946. El 1952 fou nomenat professor de física a la Universitat de Columbia.

Leo James Rainwater morí el 31 de maig de 1986.

Recerca científica[modifica | modifica el codi]

Durant la Segona Guerra Mundial va entrar a treballar en el projecte de desenvolupament de la bomba atòmica. A partir de 1949 va iniciar a desenvolupar la seva teoria que, contràriament al què llavors es creia, no tots els nuclis atòmics són esfèrics. Les seves idees van ser provades i confirmades més endavant per Aage Niels Bohr i els experiments de Ben Roy Mottelson realitzats a l'Institut Niels Bohr de Copenhaguen.

James Rainwater també va contribuir a la comprensió científica de les radiografies i va participar en la Comissió d'energia atòmica i projectes d'investigació navals per decisió del govern dels Estats Units.

El 1975 fou guardonat, al costat de Aage Niels Bohr i Ben Roy Mottelson, amb el Premi Nobel de Física.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]