Jan van Bijlert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJan van Bijlert

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(nl) Jan Hermansz van Bijlert Modifica el valor a Wikidata
1597 Modifica el valor a Wikidata
Utrecht Modifica el valor a Wikidata
Mort1671 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Utrecht Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1624 Modifica el valor a Wikidata –  1671 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentBarroc Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Sant Joan Evangelista, oli sobre llenç, 94,3 x 77,6 cm, Utrecht, Centraal Museum.

Jan Hermansz van Bijlert (Utrecht, c. 1597 – Utrecht, 13 de novembre de 1671) va ser un pintor barroc neerlandès relacionat amb l'escola caravaggista de Utrecht.

Biografia[modifica]

Jan van Bijlert va néixer a Utrecht, sent fill d'un pintor especialitzat en la pintura sobre cristall, amb qui va poder iniciar-se en l'ofici. Va completar la seva formació com a pintor cap a 1616 en el taller del manierista Abraham Bloemaert. De 1620 a 1624 va realitzar el seu Grand Tour viatjant per França i Itàlia. El 1621, trobant-se a Roma, va ser un dels membres fundadors del grup de pintors nòrdics residents a la ciutat papal conegut com els Bentvueghels. El 1625, de retorn a Holanda, va contreure matrimoni a Amsterdam. Establert a la seva ciutat natal, de la qual ja no es va moure fins a la seva mort, el mateix any del seu matrimoni es va incorporar a la «schutterij» o milícia cívica. El 1630 va ingressar a l'església Reformada i el 1634 a la germanor de l'hospital de Sant Job, del que va ser regent el 1642 i 1643.[1]

El seu estil, al primer moment d'un acusat caravaggismo, evident en la primera de les seves obres signades, el Sant Sebastià atès per santa Irene (1624) i en l'elecció dels seus motius inicials, freqüentment protagonitzats per músics i gent de tropa, va anar evolucionant cap a fórmules d'un major classicisme.

Referències[modifica]

  1. «Jan van Bijlert». RKD. [Consulta: 3 juny 2016].[Enllaç no actiu]