Jarabacoa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Jarabacoa és un municipi de la província de La Vega a la República Dominicana. Aquesta localitat es caracteritza pel seu clima primaveral, amb una temperatura terme mitjà de 21 graus Celcius. Coneguda també com la capital ecològica de la República Dominicana.

Geografia[modifica | modifica el codi]

Cascades de Jimenoa, Jarabacoa

Situada en el mateix centre de la serralada central, Jarabacoa s'aixeca en una altiplà de 525 m d'altura. Limita al nord amb La Vega, al sud-est amb Senyor Nouel, Constança al Sud i Jánico al Nord-oest. Té una naturalesa impressionant. Per aquest municipi passa el riu més gran del Carib, el Yaque del Nord (300 quilòmetres), dos impressionants salts d'aigua: el Salt de Jimenoa i el Salto Baiguate i es troba prop al Bec Duarte (el més gran de les Antilles amb 3,175 metres).

Comunicacions[modifica | modifica el codi]

Les carreteres principals conduïxen a La Vega, Constança, Manabao, Jumunuco, Tavera i Janico. La població es troba a 2 hores i mitja de Santo Domingo en un recorregut de 130 quilòmetres per l'Autopista Duarte i 21 quilòmetres per la carretera Federico Basilis.

Historia[modifica | modifica el codi]

El 27 de setembre de 1858 Jarabacoa comença la seva vida com municipi, categoria obtinguda després d'una trajectòria que venia des de principi del segle XIX. Jarabacoa havia estat un territori habitat pels indis tains. A l'arribar els Espanyols a l'illa, alguns es van establir en aquest lloc, a la recerca d'or i plata, però després van abandonar la zona. Després es va donar un procés d'establiment de població massiva com a conseqüència de les primeres invasions haitianes sobre La Part Espanyola de l'Illa. (La de Toussaint Louverture, en 1801 i la J. Dessalines, en 1805). Al ser incendiada i destruïda La Vega per Dessalines, el 1805, molts dels seus habitants es van refugiar en les muntanyes de Jarabacoa on posteriorment es van quedar a viure. Durant l'ocupació haitiana (1822-1844) continu l'emigració a Jarabacoa, la qual augment durant les guerres per la Independència. Molts habitants del Sud es van establir aquí. En 1854 Jarabacoa és erigit com a lloc militar en virtut de la seva posició estratègica en la comunicació entre el Cibao i el Sud. Comptava amb una població de 2.000 habitants i molts dels seus homes es van destacar com soldats brillants en les gestes per la independència. Tals són els casos del General José Duren i el també General Norberto Tiburcio. Quatre anys més trigui Jarabacoa és elevada a la categoria de Comuna mitjançant un decret del President Pedro Santana, el 7 de Setembre.

Persones destacades[modifica | modifica el codi]

  • Juan Pablo Sierra (1920-2004) empresari.
  • Víctor Manuel Ramírez (Nelito).(1930-2006). Poeta, investigador i empresari.
  • Oscar Mejía Abreu (1978) esportista.
  • Joaquín Duran "EL PRIMAVERAL" cantant de bachata.

Coord.: 19° 07′ N, 70° 38′ O / 19.117°N,70.633°O / 19.117; -70.633