Jarabacoa

Plantilla:Infotaula geografia políticaJarabacoa
Imatge
(1997)

Localització
Map
 19° 07′ 11″ N, 70° 38′ 18″ O / 19.1197°N,70.6383°O / 19.1197; -70.6383
EstatRepública Dominicana
ProvínciaLa Vega Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població69.855 Modifica el valor a Wikidata (103,66 hab./km²)
Geografia
Superfície673,9 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud529 m Modifica el valor a Wikidata

Jarabacoa és un municipi de la província de La Vega a la República Dominicana. Aquesta localitat es caracteritza pel seu clima primaveral, amb una temperatura terme mitjà de 21 graus Celcius. Coneguda també com la capital ecològica de la República Dominicana.

Geografia[modifica]

Cascades de Jimenoa, Jarabacoa

Situada en el mateix centre de la serralada central, Jarabacoa s'aixeca en un altiplà de 525 m d'altura. Limita al nord amb La Vega, al sud-est amb Senyor Nouel, Constança al Sud i Jánico al Nord-oest. Té una naturalesa impressionant. Per aquest municipi passa el riu més gran del Carib, el Yaque del Nord (300 quilòmetres), dos impressionants salts d'aigua: el Salt de Jimenoa i el Salto Baiguate i es troba prop al Bec Duarte (el més gran de les Antilles amb 3,175 metres).

Comunicacions[modifica]

Les carreteres principals conduïxen a La Vega, Constança, Manabao, Jumunuco, Tavera i Janico. La població es troba a 2 hores i mitja de Santo Domingo en un recorregut de 130 quilòmetres per l'Autopista Duarte i 21 quilòmetres per la carretera Federico Basilis.

Història[modifica]

El 27 de setembre de 1858 Jarabacoa comença la seva vida com a municipi, categoria obtinguda després d'una trajectòria que venia des de principi del segle xix. Jarabacoa havia estat un territori habitat pels indis tains. A l'arribar els Espanyols a l'illa, alguns es van establir en aquest lloc, a la recerca d'or i plata, però després van abandonar la zona. Després es va donar un procés d'establiment de població massiva a conseqüència de les primeres invasions haitianes sobre La Part Espanyola de l'Illa. (La de Toussaint Louverture, en 1801 i la J. Dessalines, en 1805). En ser incendiada i destruïda La Vega per Dessalines, el 1805, molts dels seus habitants es van refugiar en les muntanyes de Jarabacoa on posteriorment es van quedar a viure. Durant l'ocupació haitiana (1822-1844) continu l'emigració a Jarabacoa, la qual augment durant les guerres per la Independència. Molts habitants del Sud es van establir aquí. En 1854 Jarabacoa és erigit com a lloc militar en virtut de la seva posició estratègica en la comunicació entre el Cibao i el Sud. Tenia una població de 2.000 habitants i molts dels seus homes es van destacar com soldats brillants en les gestes per la independència. Tals són els casos del General José Duren i el també General Norberto Tiburcio. Quatre anys més trigui Jarabacoa és elevada a la categoria de Comuna mitjançant un decret del President Pedro Santana, el 7 de Setembre.

Persones destacades[modifica]

  • Norberto Tiburcio. Militar.
  • Huascar Rodriguez. Empresari
  • Obdulio Jimenez. Empresari.
  • Juan Pablo Sierra (1920-2004) Empresari.
  • Belarminio Ramirez. Empresari.
  • Víctor Manuel Ramírez (Nelito).(1930-2006). Poeta, investigador i empresari.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jarabacoa