Jaume d'Aragó i d'Anjou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJaume d'Aragó i d'Anjou
Biografia
Naixement29 setembre 1296 Modifica el valor a Wikidata
Mort1334 Modifica el valor a Wikidata (37/38 anys)
Ciutat de Tarragona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonjo, Cavaller de l'Ordre de Montesa Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesJaume el Just Modifica el valor a Wikidata  i Blanca de Nàpols Modifica el valor a Wikidata
GermansRamon Berenguer I d'Empúries, Alfons el Benigne, Maria d'Aragó i d'Anjou, Pere d'Aragó i d'Anjou, Elisabet d'Aragó i d'Anjou, Violant d'Aragó i d'Anjou, Constança d'Aragó i d'Anjou i Blanca d'Aragó Modifica el valor a Wikidata

Jaume d'Aragó i d'Anjou dit “el Dissortat” (1296 - Tarragona, 1334) fou príncep d'Aragó.[1]

Orígens familiars[modifica]

Nasqué el 29 de setembre de 1296,[2] i va ser el fill primogènit del comte de Barcelona i rei d'Aragó Jaume II el Just i la seva segona muller, Blanca de Nàpols. Per línia paterna era net del comte-rei Pere el Gran i Constança de Sicília, i per línia materna del rei Carles II de Nàpols i Maria d'Hongria.

Vida religiosa[modifica]

Va renunciar a la corona el 1319, per fer-se eclesiàstic, després de fugir d'amagat de les seves pròpies núpcies amb Elionor de Castella que se celebraren a Gandesa el 5 d'octubre del mateix any.[3] Va esdevenir frare de l'Orde de Montesa, i amb això va aconseguir vestir el mantell blanc amb la creu vermella. La seva educació va estar molt influïda per les idees d'Arnau de Vilanova i de Ramon Llull.

Com a conseqüència de la seva renúncia, el seu germà Alfons, futur Alfons el Benigne, fou designat hereu de la corona, i va ser qui finalment es va casar amb la princesa castellana desdenyada.

Referències[modifica]