Jean Sainteny

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Jean Sainteny o Jean Roger (Le Vésinet, 29 de maig del 1907 - 25 de febrer del 1978), va ser un polític francès i membre de l'Orde de l'Alliberament.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Gendre del president del Consell Albert Sarraut, Jean Sainteny és assessor. Cap del sector Normandia per a la xarxa de la Resistència Alliance sota el pseudònim "Dragon", és capturat per la Gestapo, després aconsegueix evadir-se i es fa un dels artífexs del desembarcament de Normandia. Aporta al general Patton les informacions que li permetran envestir París.

El 1946, és comissari de la República per a Tonkin i Annam del Nord i negocia amb Ho Chi Minh. És d'altra banda a l'origen d'un acord amb el dirigent Viet Minh perquè la Indoxina continuï sent a la Unió francesa: acord Ho-Sainteny. Aquest acord es caducarà després del bombardeig d'Hai Phong ordenat per l'Alt-comissari Thierry d'Argenlieu. D'aleshores ençà, el seu desig de negociar esdevé minoritari i el seu paper secundari. Sorprès en una emboscada, és ferit. Després dels acords de Ginebra de 1954, torna a Hanoi com a delegat del govern francès.

És comissari general de Turisme de 1959 a 1962. Escollit diputat UNR-UDT el 1962, entra al govern de Georges Pompidou en qualitat de ministre dels Antics combatents i Víctimes de guerra i és titular d'aquesta cartera entre el 28 de novembre de 1962 i el 8 de gener de 1966.

El 1968, funda l'Institut internacional búdic que dóna lloc a la creació de la pagoda del bosc de Vincennes.[1]

De 1968 a 1977, és membre del Consell constitucional.

Condecoracions[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Notes i referències[modifica | modifica el codi]