Jia Xian

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom xinès, el cognom és Jia.
Infotaula de personaJia Xian

Triangle de Jia Xian o de Yang Hui (equivalent al triangle de Pascal en un manuscrit xinès del 1303. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(zh) 贾宪 Modifica el valor a Wikidata
c. 1010 Modifica el valor a Wikidata
Kaifeng (dinastia Song) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1070 Modifica el valor a Wikidata (59/60 anys)
Dades personals
Es coneix perTriangle de Pascal
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata

Jia Xian (xinès: 贾宪) (Kaifeng, c. 1010 - c. 1070), també escrit Chia Hsien, (en xinès tradicional: 賈憲; en xinès simplificat: 贾宪; en pinyin: Jiǎ xiàn) fou un matemàtic xinès, a la cort de la dinastia Song.

Vida[modifica]

No se sap gairebé res de la seva vida. Se suposa que era un eunuc i intendent de la cort de l'emperador,[1] hàbil en matemàtiques.

Obra[modifica]

Va escriure dues obres: el Huangdi Jiuzhang Suanjing Xicao (Solucions detallades per a l'emperador d'Els nou capítols de les arts matemàtiques) i Suanfa Xuegu Ji (Col·lecció d'antigues regles matemàtiques). El segon està definitivament perdut. Del primer en coneixem part del seu contingut per un autor posterior, Yang Hui (segle xiii), que explica la construcció del triangle de Jia Xian (el nostre Triangle de Pascal)[2] i la seva utilitat per a determinar els n+1 coeficients del desenvolupament d'un binomi elevat a la n potència.[3][4]

Referències[modifica]

  1. Martzloff, 1988, p. 134.
  2. Guo i Tian, 2015, p. 264-265.
  3. Ang, 1997, p. 473.
  4. Liang, Chen i Si, 2023, p. 22-24.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jia Xian
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Jia Xian» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)