Joan Arcaf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Arcaf
Nom original(grc) Ἰωάννης Ἀρχάφ Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Dades personals
ReligióMeletians (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópastor Modifica el valor a Wikidata
Activitat325 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata –  337 Modifica el valor a Wikidata

Joan Arcaf (Joannes Archaph, Ἰωάννης Ἀρχάφ) fou un cismàtic egipci contemporani d'Atanasi d'Alexandria.

El bisbe egipci Meleci de Licòpolis (o Meleti, llatí Meletius) fou condemnat pel concili de Nicea I (325) i va acceptar el judici que s'havia fet, però va mantenir les seves opinions.

Va morir poc temps després i va deixar la direcció del seu moviment a Joan Arcaf que sembla que era bisbe de Memfis. El melitians van ser ajudats en els seus atacs a la tendència ortodoxa pels arrians i el cisma va degenerar en violència.

Atanasi d'Alexandria, patriarca i cap dels ortodoxos fou especialment atacat; els ortodoxos foren acusats de l'assassinat d'Arseni un bisbe melitià que ells mateixos havien amagat per donar versemblança a l'acusació. Atanasi va apel·lar a l'emperador i va acusar a Joan de voler alterar el decrets del concili de Nicea I i de provocar tumults. Atanasi va poder demostrar que Arseni era viu i Joan va haver de romandre callat per un temps, i després va expressar penediment i es va reconciliar amb Atanasi i va tornar a l'església ortodoxa.

Però aviat van esclatar novament alguns tumults i en fou expulsat amb els altres que havien tornat. El concili de Tir del 335 va donar el triomf als opositors a Atanasi, i va ordenar readmetre a l'església però l'emperador el va desterrar d'Egipte (336) per assegurar la pau, just al mateix temps que també va desterrar a Atanasi a la Gàl·lia. No se sap on fou desterrat Joan ni la seva sort posterior.