Joan Aulí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joan Baptista Aulí i Caldentey)
Infotaula de personaJoan Aulí
Biografia
Naixement19 desembre 1796 Modifica el valor a Wikidata
Felanitx (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1870 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Felanitx (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, organista Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde dels Predicadors Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue i orgue Modifica el valor a Wikidata

Joan Baptista Aulí i Caldentey (Felanitx, 19 de desembre de 1796 - Felanitx, 10 de gener de 1869) fou un compositor i organista mallorquí.[1][2]

Biografia[modifica]

Músic talentós des de jove, Aulí entrà a l'Orde Dominicà l'any 1814 com a organista a Palma, després d'anys d'estudis teològics i musicals. També exercí el càrrec d'organista a la parròquia de Sant Miquel.

Després de l'exclaustració, el 1823 va haver de marxar de l'illa i residí temporalment a diversos indrets d'Espanya (València, Alacant, La Manxa i Cartagena), fins que el novembre d'aquell mateix any retornà a Mallorca. L'any 1825 establí la seva residència a Madrid, al convent de Nuestra Señora de Atocha.[2] Gràcies al seu treball com a organista a aquest convent va poder relacionar-se amb l'aristocràcia i amb la família reial de Ferran VII.[1]

El 1828 retornà a per establir-se al convent dels Dominics on va gaudir d'una vida musical molt activa, establint relacions amb els músics Miquel Tortell (1802-1868), Joaquim Sancho (1789-1886) i Pere Miquel Marqués, fins que,l'any 1835 patí una nova exclaustració.[2][3] Va guanyar la plaça d'organista a Gibraltar on visqué fins a l'any 1836, quan va establir-se definitivament al seu poble natal. Dedicà la resta de la seva vida a compondre, tocar l'orgue ocasionalment i a produir les seves pròpies òperes i estrenar-les als teatres locals. El 10 de gener de 1869 mor víctima d'una hemoptisi crònica.[2]   

Obra[2][modifica]

L'única obra editada de Joan Baptista Aulí és Missa de coro, amb l'edició a càrrec d'Antoni Noguera, que era el seu nebot, publicada a Palma el 1887. Les seves obres són majoritàriament inèdites i poc conegudes. Es conserva una Missa de cant pla manuscrita al fons musical de la Catedral-Basílica del Sant Esperit de Terrassa.[4]

Música sacre:

  • Missa del SS. Sacramento
  • Obres per a piano:

    • Valsos i Rigodons
    • Exercicis per a piano
    • Pasdoble
    • Variacions en Si bemoll

    Música escènica: No es coneix res sobre els llibrets d'aquestes obres, però sí que es destaca el gust d'Aulí per l'òpera.

    • Norma
    • La doncella de Misolongi (semi-òpera bufa)
    • Grecia (drama líric incomplet)
    • El sepulturero (drama líric en un sol acte)

    Referències[modifica]

    1. 1,0 1,1 Casares Rodicio, Emilio (Ed). Diccionario de la música española e hispanoamericana. Sociedad General de Autores, 1999, p. 851. 
    2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Pizà Prohens, Antoni. El músic Joan Aulí. Felanitx: Centre Cultural, Ajuntament de Felanitx, 1996. 
    3. Sadie, Stanley. The New Grove. Dictionary of Music and Musicians, Volum 1. Macmillan Publishers Limited, 1980, p. 698. 
    4. Gregori i Cifré, Josep Maria. Inventaris dels fons musicals de Catalunya Volum 1: Fons de la catedral-basílica del Sant Esperit de Terrassa. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya, 2007, p. XXII i p. XXVII. 

    Enllaços externs[modifica]