Joan Claret i Solé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Claret i Solé

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1932 Modifica el valor a Wikidata
Rajadell (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 setembre 2001 Modifica el valor a Wikidata (68/69 anys)
Las Cavas (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Tolosa-Lo Miralh Modifica el valor a Wikidata
Família
PareAndreu Claret i Casadessús Modifica el valor a Wikidata
GermansAndreu Claret i Serra, Lluís Claret i Serra i Gerard Claret i Serra Modifica el valor a Wikidata

Joan Claret i Solé (Rajadell, 1932 - Caves, el 6 de setembre de 2001), fill del polític Andreu Claret i Casadessús, fou un professor d'universitat de la Universitat de Tolosa[1] i president del Casal Català de Tolosa que es destacà com a defensor de la cultura catalana a la regió de Tolosa de Llenguadoc. Era el germà del periodista Andreu Claret i Serra i dels músics Lluís Claret i Serra i Gerard Claret i Serra. Els seus fills són Joan Melchior Claret músic, compositor, intèrpret, Boris Claret cineasta ecologista i Adrian Claret-Pérez editor i director de documentals.[2]

Biografia[modifica]

Fugint la guerra civil espanyola, la família es va instal·lar a l'estat francès. Va ser professor a la Universitat de Tolosa-Le Miralh i fou un activista per la causa catalana i també per l'occità com a president del Casal Català de Tolosa.[1] El president de la Generalitat Jordi Pujol i Soley el nomenà membre del Consell de les Comunitats catalanes de l'exterior.

A l'estat francès, participà activament a la descentralització de la cultura sobretot a la université de Toulouse le Mirail com a vicipresident, i el 1977 després quan va crear i dirigir el Centre de Promoció Cultural,[3] que després s'anomenaria Centre d'Initiative artistique du Mirail (CIAM). Li fou concedit el 1997 el Premi Batista i Roca per la seua dedicació a la promoció de la cultura catalana en el món.[4]

Rebé a títol pòstum la medalla de la ciutat de Tolosa i per retre homenatge a la seua labor, es va donar el seu nom a una sala de l'Ostal d'Occitània el 2007.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Décés de Joan Claret, Président du Casal Catala de Toulouse» (en francès). La Dépéche, 14-09-2001.
  2. «Adrian Claret-Perez» (en francès). film-documentaire.fr. [Consulta: 24 octubre 2011].
  3. Actes del vuitè col·loqui internacional de llengua i literatura catalanes. L'Abadia de Montserrat, 1985, p.8. ISBN 8478260838. 
  4. «IX edició». Cronologia dels Premis Batista i Roca. Ippec, 25-09-1997. Arxivat de l'original el 2011-09-14. [Consulta: 14∕9∕2011].