Joan Esteve

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Joan Esteve de Besiers».
Infotaula de personaJoan Esteve
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciónotari Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Joan Esteve (en llatí: Johannes Stephanus) fou un notari valencià del segle xv. Joan Esteve és conegut, gairebé exclusivament, pel fet de ser l'autor del Liber Elegantiarum. Tret de les dades que el mateix Esteve facilita en el prefaci de la seva referida obra, poca cosa més se'n coneix.[1]

No obstant això, segons un manuscrit conservat a la Biblioteca de Catalunya[2] el 1482 era notari o escrivà del capítol de València.[3]

Segons la dedicatòria del Liber Elegantiarum per part del seu autor al seu amic Ferario Torella (és a dir, el professor de medicina Ferrer Torrella), Joan Esteve, en el seu lleure, gaudia llegint les obres de Virgili, Terenci, Ciceró, Aule Gel·li, Macrobi, Servi i d'altres. Segons afirma, aquestes lectures foren les que li donaren el seu bagatge de llatinitat, que decidí presentar en forma de llibre, reunint les paraules i frases recollides, precedides per seva significació en la seva llengua materna,[4] confegint així el que s'ha considerat el primer diccionari de la llengua catalana.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Joan Esteve». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Manuscrit nº 715
  3. En el text del referit manuscrit, citat per Colón-Soberanas en el seu Panorama de la lexicografia catalana, pàg. 44, nota núm. 53, s'hi diu "...discretum Johannem Stephani scribam reuerendi capituli valentini..." citant com a data el "... anno a Natali christiano millessimo quadrigentessimo octuagessimo segundo."
  4. En "valentiana lingua", com ell l'anomena en el colofó del seu llibre

Bibliografia[modifica]

  • Germà Colon i Amadeu-J. Soberanas, Panorama de la lexicografia catalana: de les glosses medievals a Pompeu Fabra, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 1991 (2ª ed.).
  • Moll, Francesc de Borja. El "Liber Elegantiarum". Lección profesada el día 9 de abril de 1959 en la Cátedra Milá y Fontanals. (en castellà). Barcelona: Universidad de Barcelona, 1960. 
  • Esteve, Joan; Colón Domènech, Germà (estudi preliminar). Liber Elegantiarum (Edifició facsímil i estudi preliminar de Germà Colón Domènech, Universitat de Basilea). Castelló de la Plana: Ed. Inculca, 1988. 
  • Polanco Roig, Lluís Bernat. El "Liber Elegantiarum" de Joan Esteve. Edició crítica i estudi.. Vol. I. Val¡encia: Roderic - Repositori de contingut lliure. Universitat de València, 1995 [Consulta: 23 gener 2018]. «(tesi doctoral)» 
  • Rico, Albert; Solà, Joan. Gramàtica i lexicografia catalanes, síntesi històrica. València: Universitat de València, 1995. 
  • Colón, Andrés; Colón, Germán. La enseñanza del latín en la Baja Edad Media. Madrid: Ed. Gredos, 2003. 
  • Ferrando Francès, Antoni; Nicolás Amorós, Miquel. Història de la llengua catalana. Barcelona: Ed. UOC, 2005.