Joan Ferrandis d'Herèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Ferrandis d'Herèdia
Biografia
Naixement1480 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort1549 Modifica el valor a Wikidata (68/69 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia i teatre Modifica el valor a Wikidata

Joan Ferrandis d'Herèdia i Dies de Calataiud (València, 1480/85 - València, 1549) fou un cavaller i literat valencià. Fou un personatge important del Cercle de la Cort de Germana de Foix.

Escrigué la major part de la seva producció en castellà. Tot i això la seva obra poètica catalana és força interessant. Segueix el model d'Ausiàs March i mostra una gran afecció a la lírica tradicional. Gaudí d'un gran prestigi com a poeta i home de lletres (el 1511 ja li foren publicats poemes en el Cancionero general d'Hernando del Castillo). La seva obra poètica fou recollida en un volum pòstum —que inclou també el Coloquio en el cual se remeda el uso, trato y pláticas que las damas de Valencia acostumbran hacer y tener en las visitas, obra de teatre coneguda popularment com La Vesita— publicat a València el 1562.

La seva producció teatral, doncs, també fou meritòria. Les obres de teatre profà del segle xvi que conservem són un producte sorgit en l'ambient de la cort renaixentista de Germana de Foix i, per tant, són obres que imiten el teatre renaixentista italià. Reflecteixen l'estat de la llengua entre l'aristocràcia valenciana. La Vesita (1524/25) n'és un exemple. Els personatges fan servir tres llengües (català, castellà i portuguès) i mostra un retrat viu i detallat de la realitat cortesana de València.

Referències[modifica]