Joan Jordi II de Saxònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Jordi II de Saxònia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Johann Georg II. von Sachsen Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 maig 1613 Modifica el valor a Wikidata
Dresden Modifica el valor a Wikidata
Mort22 agost 1680 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Freiberg Modifica el valor a Wikidata
SepulturaFreiberg Cathedral (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Príncep elector
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Dresden Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócol·leccionista d'art Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Altres
TítolMarcgravi Modifica el valor a Wikidata
FamíliaLínia Albertina i Wettin Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMagdalena Sibil·la de Brandenburg-Bayreuth (1638–1680), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsJoan Jordi III de Saxònia, Erdmuthe Sophie of Saxony, Sybille Marie von Sachsen Modifica el valor a Wikidata
ParesJoan Jordi I de Saxònia Modifica el valor a Wikidata  i Magdalena Sibil·la de Prússia Modifica el valor a Wikidata
GermansMaurici de Saxònia-Zeitz, August de Saxònia-Weissenfels, Christian Ier de Saxe-Mersebourg, Magdalena Sibil·la de Saxònia, Sofia Elionor de Saxònia i Maria Elisabet de Saxònia Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

IMSLP: Category:Von_Sachsen,_Johann_Georg_II. Find a Grave: 36064931 Modifica el valor a Wikidata

Joan Jordi II de Saxònia -en alemany Johann Georg II von Sachsen- (Dresden, 31 de maig de 1613 -Freiberg, 22 d'agost de 1680) fou Duc de Saxònia i membre de la casa de Wettin, el seu govern es va caracteritzar per la recuperació econòmica de Saxònia després de la Guerra dels Trenta Anys. Va contribuir a la creació de nombroses empreses, en els rams del tèxtil, del carbó i del vidre, entre altres. Això i la plata extreta en els seus dominis va permetre una recuperació econòmica i el finançament de l'Estat, que tornà a encunyar moneda pròpia. El 1657 va fer un pacte amb els seus germans per tal d'evitar futures disputes i divisions del ducat. El 1664 va establir una bona relació amb el rei Lluís XIV de França, cosa que el portà a enfrontar-se amb grups saxons, així com altres prínceps alemanys, tradicionalment hostils a la corona francesa. Això el va empènyer a aliar-se finalment amb l'emperador Leopold I del Sacre Imperi Romanogermànic. Amb tot, el seu interès primordial no era la política, sinó la música i l'art. Va convertir la seva ciutat natal, Dresden, en el centre musical d'Alemanya, acollint a la seva cort músics d'arreu d'Europa.

Matrimoni i fills[modifica]

Era fill de l'elector de Saxònia Joan Jordi I (1585-1656) i de la seva segona dona la princesa Magdalena Sibil·la de Prússia (1586-1659). El 13 de novembre de 1638 es va casar a Dresden amb Magdalena Sibil·la de Brandenburg-Bayreuth (1612-1687), filla de Cristià de Brandenburg-Bayreuth (1581-1655) i de Maria de Hohenzollern (1579-1649). El matrimoni va tenir tres fills:

Bibliografia[modifica]

  • Mary E. Frandsen: Crossing Confessional Boundaries. The Patronage of Italian Sacred Music in 17th Century Dresden. Nova York: Oxford University Press 2006. ISBN 978-0-19-517831-9 (sobre l'activitat cultural de Joan Jordi II)
  • Heinrich Theodor Flathe: Johann Georg II., Kurfürst von Sachsen. A: Allgemeine Deutsche Biographie. Band 14, Duncker & Humblot, Leipzig 1881, S. 381–383.
  • Karlheinz Blaschke: Johann Georg II. A: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 10, Duncker & Humblot, Berlin 1974, S. 526 f.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joan Jordi II de Saxònia