Joan Oms i Llohis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joan Oms)
Infotaula de personaJoan Oms
Biografia
Naixement5 gener 1947 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Congrés dels Diputats
13 novembre 2006 – 15 gener 2008
← José Montilla i Aguilera

Circumscripció electoral: Barcelona

Diputat al Congrés dels Diputats
13 novembre 2006 – 15 gener 2008
← José Montilla i Aguilera
Circumscripció electoral: Alacant
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióprofessor de formació professional
PartitBandera Roja, Col·lectiu Comunista Català, Nacionalistes d'Esquerra, MEN, Els Verds de Catalunya

Joan Oms i Llohis (Barcelona, 5 de gener de 1947) és un polític català, diputat al Congrés dels Diputats en la VIII Legislatura.

Biografia[modifica]

Pèrit químic, enginyer tècnic industrial químic i professor de química d'FP o Cicles formatius de mig i grau superior. Activista ecologista i antinuclear, s'inicià políticament en el Col·lectiu Comunista Català (CCC), amb el que el 1980 es va integrar a Nacionalistes d'Esquerra (Nd'E), simultanejada amb la seva militància a la Crida a la Solidaritat. Dins Nd'E va ser impulsor del corrent d'esquerra alternativa. Quan la direcció i un sector majoritari de Nd'E impulsen la dissolució de la formació per crear l'Entesa de l'Esquerra Catalana amb un sector expulsat d'ERC el 1985, Oms forma part del sector que no ho accepta creant la Coordinadora d'Assemblees de Nacionalistes d'Esquerres que desembocarà en la formació del Moviment d'Esquerra Nacionalista (MEN), que es presentarà a les eleccions coaligat amb Alternativa Verda - Moviment Ecologista de Catalunya.

Després ha estat fundador d'Els Verds de Catalunya. Fou regidor de l'Hospitalet de Llobregat entre 1994 i 1998 a les llistes de la coalició Iniciativa per Catalunya-Els Verds.

L'any 2006 fou nomenat diputat per la província de Barcelona al Congrés dels Diputats per Els Verds dins la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), en substitució de José Montilla i Aguilera.[1] Aquesta circumstància fa que Opció Verda entre de facto en Els Verds i li permeti en 2007 ser-ne portaveu.

En 2008 obté uns resultats marginals en les eleccions generals a Catalunya. A l'any següent impulsa un pacte per les eleccions europees de 2009 que acabarà integrant les sigles d'Els Verds en la candidatura d'Europa dels Pobles - Verds,[2] acord que provocarà fortes tensions internes contra la seva persona[3] fins al punt de demanar la seva dimissió com a portaveu.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]