Joan Peana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Peana
Biografia
Naixement26 novembre 1912 Modifica el valor a Wikidata
l'Alguer (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 gener 2007 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
l'Alguer (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista cultural, professor de català Modifica el valor a Wikidata
Premis

Joan Peana (l'Alguer, 26 de novembre de 1912 - l'Alguer, 17 de gener de 2007) fou un sacerdot i promotor cultural de l'Alguer, on es va dedicar a l'ensenyament del català.

Biografia[modifica]

Fill de pagesos benestants que posseïen terres entre Cala Llonga i els Tres Eligues, estudià al Seminari Tridentí de l'Alguer, teologia a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma i dret i filosofia a la Universitat Estatal de Roma. El 1936 fou habilitat per a fer de mestre i el 1940 fou ordenat sacerdot. Durant 25 anys fou secretari particular i cerimonier del bisbe Adolf Ciucchuni. Alhora que treballava donant classes a la Universitat de Sàsser va fundar un liceu privat a l'Alguer.

Ha donat diverses conferències de caràcter cultural arreu de Catalunya per tal d'enfortir els lligams culturals entre Catalunya i l'Alguer, sobre història i legislació lingüística a Itàlia i a Sardenya. El 1960 fou un dels protagonistes actius del "Retrobament" gràcies a la seva amistat amb l'alcalde alguerès, Fidel Cillian. Cap als anys 1980, amb Josep Sanna, Francesc Manunta i Antoni Nughes van fundar l'Escola d'Alguerès Pasqual Scanu per a formar docents i el 1983 va publicar l'estudi L'Alguer, la llengua i l'escola: un projecte per al futur. El 1984 fou un dels organitzadors de les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra i posteriorment va crear l'Ateneu Alguerès. El 1995 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca.[1]

Obres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Joan Peana 1912-2007 per Rafael Caria