Joana d'Àustria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoana d'Àustria

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 gener 1547 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Praga Modifica el valor a Wikidata
Mort11 abril 1578 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (31 anys)
Florència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortTrastorn puerperal Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasílica de San Lorenzo Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolArxiduquessa
Gran Duquessa
Duquessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia dels Habsburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrancesc I de Mèdici (1565 (Gregorià)–1578), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsElionor de Mèdici, Maria de Mèdici, Anna de' Medici, Filippo de' Medici Modifica el valor a Wikidata
ParesFerran I del Sacre Imperi Romanogermànic Modifica el valor a Wikidata  i Anna de Bohèmia i Hongria Modifica el valor a Wikidata
GermansMargarida d'Àustria, Elena d'Àustria, Magdalena d'Àustria, Anna d'Àustria, Elizabet d'Àustria, Caterina d'Habsburg, Bàrbara d'Àustria, Maria d’Habsburg-Jagellon, Elionor d'Àustria, Maximilià II del Sacre Imperi Romanogermànic, Carles II d'Habsburg, Ferran II d'Habsburg i Joan d'Àustria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Retrat de Joana d'Àustria, obra possiblement de Bronzino.

Joana d'Àustria o Joana d'Habsburg (Praga, Sacre Imperi Romanogermànic 1547 - Florència, Gran Ducat de Toscana 1578) fou una princesa imperial i arxiduquessa d'Àustria que va esdevenir Gran Duquessa consort de Toscana.

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 24 de gener de 1547 a la ciutat de Praga, població situada en aquells moments al Sacre Imperi Romanogermànic, sent filla de l'emperador Ferran I del Sacre Imperi Romanogermànic i Anna d'Hongria.[1] Fou neta per línia paterna de Joana I de Castella i Felip el Bell, i per línia materna de Ladislau II d'Hongria i Anna de Foix.

Fou germana, entre d'altres, d'Elisabet i Caterina d'Àustria, casades successivament amb Segimon II August de Polònia; l'emperador Maximilià II del Sacre Imperi Romanogermànic; l'arxiduc Ferran II d'Àustria; Elionor d'Àustria, casada amb Guillem I de Màntua; i Bàrbara d'Àustria, casada amb Alfons II d'Este.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 18 de desembre de 1565 amb Francesc I de Mèdici, fill del duc Cosme I de Mèdici i Elionor de Toledo.[2] D'aquesta unió nasqueren:

No fou feliç al costat del seu espòs qui tenia com a amant a Bianca Cappello. Francesc no va dubtar a posar Blanca com a dama d'honor de la seva esposa per tenir-la a prop i mortificar Joana.[3] Aquesta, però, comptava amb la simpatia del seu sogre, el qual decorà per a ella el Palazzo Vecchio amb pintures de pobles austríacs pintats per alumnes de Giorgio Vasari.

Joana d'Àustria morí l'11 d'abril de 1578 a la ciutat de Florència,[1] en la qual mai se sentí a gust. L'octubre del mateix any Francesc i Bianca es casaven.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Habsburg 4» (en anglès). genealogy.euweb.cz. [Consulta: 2 gener 2022].
  2. López Poza, Sagrario. La cultura emblemática bajo el valimiento del duque de Lerma (1598-1618), 2011, p. 238. ISBN 978-84-936776-7-1. 
  3. «Bianca Cappello, ambitieuse Vénitienne à la Cour des Médicis -» (en francès), 07-09-2016. [Consulta: 2 gener 2022].
  4. López Poza, Sagrario. La cultura emblemática bajo el valimiento del duque de Lerma (1598-1618), 2011, p. 252. ISBN 978-84-936776-7-1. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joana d'Àustria