Joaquima Barceló i Pagès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoaquima Barceló i Pagès, o
Consol Barceló
Biografia
NaixementJoaquima Maria de la Mercè Barceló i Pagès
24 juliol 1857 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort4 agost 1940 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Manila (Filipines) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCasa Mare de la congregació (Manila) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundadora de les Germanes Agustines de la Mare de Déu de la Consolació
Activitat
Ocupaciómonja Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósAgustines de la Mare de Déu de la Consolació
religiosa, fundadora
BeatificacióProclamada serventa de Déu: 18 de juny de 2002
Festivitat4 d'agost
IconografiaCom a germana de la congregació

Joaquima Maria Mercè Barceló i Pagès, en religió Consol Barceló (Sarrià, Barcelonès, avui Barcelona, 24 de juliol de 1857 - Manila, Filipines, 4 d'agost de 1940) i Rita Barceló i Pagès (Sarrià, 1843 - Barcelona, 1904) foren dues religioses d'una congregació de la família augustiniana, missioneres a les Filipines i fundadores de la congregació de les Germanes Augustinianes de la Mare de Déu de la Consolació. La primera ha estat proclamada serventa de Déu per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Rita i Joaquima Barceló van néixer a Sarrià, llavors municipi independent, en 1843 i 1857, respectivament; eren dues dels cinc fills de Salvador Barceló i Maria Pagès. Les dues van entrar al Beateri de Mantelates de Sant Agustí de Barcelona (al carrer de l'Hospital, 23; Joaquima hi entrà en 1883) i, encara postulant, va poder unir-se a un grup de germanes que anava a la missió de l'orfenat de Mandaluyong, a les Filipines, llavors colònia espanyola i on, poc abans (el 6 d'abril), ja hi havia anat la seva germana Rita Barceló, de la mateixa congregació. L'any anterior, una epidèmia de còlera havia afectat la regió i calia personal per tenir cura dels nens que havien quedat orfes.

Per afrontar aquesta tasca, Rita i Joaquima van fundar una congregació religiosa a la qual donaren el nom de Congregació de les Germanes Agustines de la Mare de Déu de la Consolació, vinculada a l'Orde de Sant Agustí i que havia de dedicar-se a l'educació i la cura de nens.

El 24 de desembre de 1884, Joaquima Barceló va fer la professió dels vots solemnes i prengué el nom de Consol. Cap al 1888, però, la major part de les germanes agustines tornaran a Barcelona per causes de salut, i només quedaren a l'orfenat Rita i Consol, amb altres germanes nascudes a les Filipines. La revolució de 1896 i la Guerra de les Filipines de 1898 va portar a que les dues germanes espanyoles i les filipines se separessin; Rita i Consol havien de tornar a Espanya i marxaren el 13 de març de 1899, essent readmeses al beateri barceloní. Mentrestant, les deu germanes filipines, tot i l'ordre de dissolució, es van mantenir unides i continuaren mantenint la congregació.

Les germanes filipines, però, van demanar que tornessin a l'orfenat i el director espiritual de la germana Barceló, Bernabé Jiménez, li ho recomanà. Consol, que era llavors superiora del beateri, va demanar permís per a tornar a les Filipines i l'obtingué, arribant a Manila el juliol de 1904. Rita, que volia tornar a les illes, havia mort a Barcelona el mateix 1904. Joaquima va reprendre la seva tasca i el 1915 fou elegida superior de la congregació i, successivament, cada sis anys, va tornar a ésser elegida, fins que va morir. La congregació va créixer i la superiora va destacar per la seva virtut i la cura que tenia pels necessitats. Als 83 anys, va morir el 4 d'agost de 1940.

Veneració[modifica]

S'ha obert el procés de beatificació de Joaquima Barceló, a petició de la congregació d'Agustines de la Consolació de Manila a la diòcesi de Manila. La Congregació per a les Causes dels Sants li ha assignat el número de protocol 2472. El 18 de juny de 2002 fou declarada serventa de Déu i el 2005 es va donar per vàlida la investigació diocesana.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]