Joensuu

Plantilla:Infotaula geografia políticaJoensuu
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 62° 36′ 00″ N, 29° 45′ 50″ E / 62.6°N,29.7639°E / 62.6; 29.7639
EstatFinlàndia
Agència administrativa regionalAgència administrativa de la regió finesa oriental
RegióCarèlia Septentrional Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població78.175 (2024) Modifica el valor a Wikidata (32,82 hab./km²)
Idioma oficialfinès
Geografia
Entitat estadísticaJoensuu sub-region (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Superfície2.381,79 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
FundadorNicolau I de Rússia Modifica el valor a Wikidata
Creació1848 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan legislatiuJoensuu City Council (en) Tradueix , (Escó: 59) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal80100–80199 i 80200–80299 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb
Linköping (1940–)
Ísafjörður (1948–)
Tønsberg (1948–)
Hof (1970–)
Vílnius (1970–)
Petrozavodsk (1994–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjoensuu.fi Modifica el valor a Wikidata

Joensuu és una ciutat a l'est de Finlàndia, capital de Carèlia Septentrional, a la província de la Finlàndia Oriental i fundada l'any 1848.

Joensuu compta amb dos centres universitaris, la Universitat de Joensuu (6.000 alumnes) i el Politècnic de la Carèlia del Nord (3.500 alumnes). Les majors empreses de la ciutat són el mateix ajuntament, l'Hospital de la Federació de Municipis del Districte de la Carèlia del Nord, Abloy, Perlos i Punamusta. A més, l'Institut dels Boscos Europeus, la Universitat, altres centres d'estudi, i empreses d'exportació com Aboy, Perlos, o Silvicultura John Deere li afegeixen un sabor internacional.

Història[modifica]

Ajuntament de Joensuu
La principal església luterana de Joensuu és coneguda per les seues torres, que, en aquesta imatge, estan il·luminades pel sol de mitjanit amb la lluna al costat

La ciutat de Joensuu, fundada pel Tsar Nicolau I de Rússia l'any 1848, és la capital de la regió de la Carèlia Septentrional. Durant el segle xix Joensuu va ser una ciutat menestral i comercial. Quan el 1860 li foren concedits drets especials per mercadejar i li foren retirades les restriccions a la indústria, les serrereies pogueren créixer i prosperar. El trànsit fluvial va millorar amb la construcció del Canal Saimaa. D'aquesta manera, hom possibilità el comerç entre les regions de la Carèlia del Nord, Sant Petersburg i Europa central. A finals de segle Joensuu era un dels ports més importants de Finlàndia.

Al llarg dels segles els mercaders carelians han trescat pel riu Pielisjoki, que ha estat des de sempre el centre de la vila. Els canals, completats a finals de 1870 van incrementar el trànsit fluvial. Milers de vaixells de vapor, gavarres i rais han navegat pel riu durant aquesta era daurada del trànsit fluvial. Així, el riu Pielisjoki ha estat a més una ruta important de baixada de troncs, proveint les serreries i fusteries.

Durant les últimes dècades, la petita ciutat agrària ha esdevingut la capital de la província. L'èxit en les annexions regionals, l'establiment de la província de Carèlia i les inversions en educació han estat les accions més decisives en aquest desenvolupament.

La Universitat de Joensuu ha crescut en 25 anys fins a tenir 8 facultats, i és cabdal per explicar la vitalitat de la ciutat i de tota la regió, la qual s'ha beneficiat de la cooperació internacional diversificada en ciència, indústria i comerç.

El fet de ser la frontera a l'est ha estat també un factor important en la història de la ciutat. La República de Carèlia és un altre cop una àrea significativa de cooperació amb les regions properes de Rússia. Com a exemple, les companyies d'exportació continuen la tradició del segle xix.

Així mateix, Joensuu ofereix diverses activitats de lleure: Ilosaarirock, l'Hivern Musical de Joensuu, el Festival de Cultura Visual Viscult, concerts de gospel, i una natura ben conservada augmenten els atractius de la ciutat.

De vegades, ha estat anomenada la 'Capital dels Boscos d'Europa' perquè s'hi troba l'Institut dels Boscos Europeus. També hi ha centres d'investigació i recursos educacionals sobre silvicultura.

Des del 2009, els municipis d'Eno i Pyhäselkä formen part de Joensuu.

Estadístiques[modifica]

  • Població (l'any 2005): vora 58,000
  • Taxa d'atur (el 28 de març de 2002): 17,5%
  • Àrea compresa: 1313 km²
  • Terres: 1174 km²
  • Tasa d'impostos: 19%
  • Aeroport més proper: Liperi, 11 km
  • Port més proper terra endins: Joensuu
  • Districtes: 26

Distàncies[modifica]

Distàncies a altres ciutats finlandeses:

Ciutat Distància Direcció
Hèlsinki 437 km SO
Jyväskylä 245 km O
Kuopio 136 km NO
Lappeenranta 235 km SO
Oulu 393 km NO
Savonlinna 133 km SO
Tampere 393 km SO
Turku 542 km SO
Vaasa 492 km O

Fills il·lustres[modifica]

Ciutats agermanades[modifica]

Enllaços externs[modifica]