Johann Michael Vogl

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohann Michael Vogl

Johann Michael Vogl, litografia per Josef Kriehuber Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Johann Michael Vog Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 agost 1768 Modifica el valor a Wikidata
Steyr Modifica el valor a Wikidata
Mort19 novembre 1840 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Viena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, cantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
Activitat1794 Modifica el valor a Wikidata –
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
VeuBaríton Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 1ac94d71-9261-4c85-86d4-6f0dfd1d1a6d Lieder.net: 11329 IMSLP: Category:Vogl,_Johann_Michael Find a Grave: 9638859 Modifica el valor a Wikidata

Johann Michael Vogl (Steyr, Àustria, 10 d'agost de 1768Viena, 19 de novembre de 1840) fou un compositor, i destacà principalment com a cantant d'òpera (baríton).

Vogl i Franz Schubert, caricatura de Franz von Schober

S'educà en el monestir de Kremsmünster, i després d'assolir grans triomfs en l'escena lírica, a partir de 1822 es dedicà especialment al gènere de concert. Estigué generalment considerat com un dels mestres del lied. El 1816 feu amistat amb Schubert, a qui sentí executar al piano alguns dels seus bells lieder, que romanien ignorats del gran públic. Des d'aquell moment es convertí en el més entusiasta propagandista de Schubert, i va interpretar els seus lieder en tots els concerts en què actuava.

Vogl donà a conèixer, entre altres pàgines immortals d'aquest compositor, la cèlebre cançó Erl-König, en una festa musical celebrada en el Kärntherthor Teather el 7 de març de 1821. Schubert donà testimoni públic del seu agraïment a Vogl dedicant-li els tres lieder que constitueixen l'opus 6, publicada per primera vegada el 1821. Vogl posseïa una bellíssima veu de baríton i era, a més, un excel·lent actor dramàtic.

Bibliografia[modifica]