John Butler Yeats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Butler Yeats

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 març 1839 Modifica el valor a Wikidata
Banbridge (Irlanda del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 febrer 1922 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Chestertown (Nova York) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTrinity College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeSusan Pollexfen Modifica el valor a Wikidata
FillsRobert Corbet Yeats, Jane Grace Yeats, William Butler Yeats, Lily Yeats, Elizabeth Corbet Yeats, Jack B. Yeats Modifica el valor a Wikidata
ParesWilliam Butler Yeats (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Jane Grace Corbet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansIsaac Yeats (en) Tradueix, Robert Corbet Yeats (en) Tradueix, Jane Grace Yeats (en) Tradueix, Mary Letitia Yeats (en) Tradueix, Yeats (en) Tradueix, Ellen Yeats (en) Tradueix, Yeats (en) Tradueix, Fanny Yeats (en) Tradueix i William Butler Yeats (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 11752990 Project Gutenberg: 52169 Modifica el valor a Wikidata
Retrat de Constance Markiewicz, una política irlandesa. Dibuix a llapis.

John Butler Yeats (Tullylish, Comtat de Down, 16 de març de 1839 - Chestertown, Nova York, 3 de febrer de 1922) va ser un artista irlandès.

Biografia[modifica]

Pare del Premi Nobel de literatura William Butler Yeats, del també pintor Jack Butler Yeats i de l'empresària i tipògrafa Elizabeth Yeats, és conegut per la seva interpretació del retrat del jove William Butler, que es pot veure al museu Yeats en la Galeria Nacional d'Irlanda. El seu retrat de John O'Leary (1904) és considerada la seva obra mestra. (Raymond Keaveney 2002).

Educat en el Trinity College de Dublín, John Butler Yeats va començar la seva carrera com a advocat i va treballar amb Isaac Butt, abans de prendre la decisió de dedicar-se a la pintura el 1867, i després d'haver estudiat a l'Escola d'Art Hearthleys. Hi ha pocs documents de les seves vendes, de manera que no existeix un catàleg de les seves obres en col·leccions privades. És possible que alguns dels seus primers treballs fossin destruïts durant la Segona Guerra Mundial.

No hi ha dubte que Butler hagués tingut grans problemes a la recerca de clients. Molts esbossos i pintures a l'oli són fàcils de trobar a cases particulars d'Irlanda, Anglaterra i els Estats Units. Les seves últimes obres les descriuen els crítics d'una gran sensibilitat amb relació als models. Tanmateix, no va ser un gran home de negocis, per la qual cosa la seva situació financera no va ser gaire bona.

Va canviar de residència diverses vegades entre Anglaterra i Irlanda. Amb 69 anys, es va traslladar a Nova York, on va formar part del cercle de pintors de l'Escola Ashcan.

Referències bibliogràfiques[modifica]

  • Martyn Anglesea (2003), Yeats, John Butler in Brian Lalor (Ed.) The Encyclopedia of Ireland. Dublin: Gill and Macmillian. ISBN 0-7171-3000-2.
  • Bruce Arnold (1977), Irish Art, a concise history. London: Thames and Hudson. ISBN 050020148X
  • Raymond Keaveney (2002), National Gallery of Ireland, Essential Guide. London: Scala. ISBN 1857592670.
  • William M. Murphy (1995) Family Secrets: William Butler Yeats and His Relatives Syracuse University Press, 1995
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Butler Yeats