Jorge Enrique Adoum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJorge Enrique Adoum
Biografia
Naixement29 juny 1926 Modifica el valor a Wikidata
Ambato (Equador) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juliol 2009 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Quito (Equador) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAteisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Central de l'Equador
Universitat de Santiago de Xile
Unidad educativa Mejia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista, poeta, escriptor, professor d'universitat, editor literari, traductor, diplomàtic, periodista, polític Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

Jorge Enrique Adoum (Ambato, Equador, 1926 - Quito, 3 de juliol de 2009) fou un escriptor, polític, assagista i diplomàtic equatorià.

Estudià filosofia i dret a Xile i posteriorment fou secretari personal de Pablo Neruda i treballà a les Nacions Unides i a la UNESCO. La seva obra literària consta d'unes trenta obres, principalment de poesia (Los cuadernos de la tierra, El tiempo y las palabras), però també de narrativa i teatre. Entre els seus majors èxits es troba la novel·la Entre Marx i una mujer desnuda, publicada el 1976; aquesta novel·la va ser portada al cinema el 1996 pel realitzador equatorià Camilo Luzuriaga. Cal destacar també el monumental assaig sobre la vida i l'obra del pintor Oswaldo Guayasamín, Guayasamín: el hombre, la obra, la crítica.

Les seves cendres van ser enterrades al complex de la Casa Museo Guayasamin de Quito, al peu d'un pi on abans s'hi havien enterrat les del seu amic Oswaldo Guayasamín.[1]

Referències[modifica]

  1. «Arquitectura Casa Museo Guayasamin. El árbol de la vida» (en espanyol). Fundación Guayasamín. [Consulta: 19 març 2022].