José Antela Conde

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Antela Conde
Biografia
Naixement1900 Modifica el valor a Wikidata
Teis, Vigo (Pontevedra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort27 agost 1936 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
Vigo (Pontevedra) Modifica el valor a Wikidata
Alcalde
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata

José Antela Conde (Teis (Pontevedra), 1900 - Vigo, 27 d'agost de 1936) va ser un cambrer i polític socialista de Galícia, alcalde de la població de Pontevedra de Lavadores durant la Segona República, executat víctima de la repressió dels revoltats en la Guerra Civil espanyola.[1][2][3]

Quan es va produir el cop d'estat del 18 de juliol de 1936 que va donar lloc a la Guerra Civil, el dia 20 a Vigo, al mateix temps que es llegia el bàndol de guerra en la Porta del Sol, van ser assassinats quinze veïns que van increpar als militars revoltats. A partir d'aquest moment i fins al dia 23, a Vigo i altres localitats properes, incloent Lavadores, es va mantenir certa resistència als colpistes per part de membres de la forces integrants del Front Popular i sindicalistes de la UGT, CNT, així com de la FAI. Fracassada la resistència, molts dirigents obrers, líders polítics i veïns sense cap adscripció van ser detinguts. José Antela, no obstant això, es va presentar voluntari, acompanyat del capellà de Mos i un oficial de l'exèrcit davant un jutge de Vigo quan es va assabentar que era reclamat per la justícia. Va ser jutjat en un consell de guerra el 22 d'agost, condemnat a mort per traïció i a la pena accessòria de multa d'un milió de pessetes.

Va ser executat en el cementiri de Pereiró cinc dies després, al costat de l'alcalde de Vigo, Emilio Martínez Garrido, el president de l'agrupació socialista de Vigo, Apolinar Torres, Ramón González Brunet, Waldo Gil Santóstegui, Manuel Rey Gómez i els diputats i exdiputats socialistes Ignacio Seoane Fernández, Enrique Heraclio Botana Pérez i Antonio Bilbatúa Zubeldía. El seu germà, Luis Antela, també resident a Lavadores, va ser assassinat en una saca.

Referències[modifica]

  1. Briallos, Antón. Vigo 1936. La contribución libertaria a la resistencia contra el alzamiento militar de 1936 en Vigo. Santiago de Compostela: Ateneo Libertario Ricardo Mella, 2003.  Arxivat 2012-01-27 a Wayback Machine.
  2. Entrada Arxivat 2012-03-04 a Wayback Machine., al Diccionario biográfico del socialismo español
  3. Entrada d'Apolinar Torres Arxivat 2012-02-03 a Wayback Machine., al Diccionario biográfico del socialismo español.