Josep Briansó i Salvador

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Josep Briansó i Salvador (Reus, Baix Camp, 1888 - 1949) fou un metge i polític català fill d'Emili Briansó. Es llicencià en medicina per la Universitat de Barcelona, i s'especialitzà en psiquiatria. Pel seu prestigi fou director de l'Institut Pere Mata de Reus entre abril de 1922 i novembre de 1936 i col·laborador de les publicacions del Butlletí del Sindicat de Metges de Catalunya, sindicat del que n'era membre.

El 1930 dirigí el Partit Republicà de Reus, però poc després ingressà a Acció Catalana Republicana (ACR), partit del que fou membre del consell general. El 1931 presidí el Centre Republicà d'Acció Catalana de Reus i fou membre del Consell Consultiu del Partit Catalanista Republicà (1931). A les eleccions generals espanyoles de 1936 fou escollit diputat per la província de Tarragona dins les llistes del Front d'Esquerres.

Durant la guerra civil espanyola es va mantenir fidel a la República, raó per la qual en acabar la guerra fou detingut a Barcelona per les autoritats franquistes i empresonat a la Presó Model. El 1943 fou alliberat i treballà en una clínica particular a Reus fins a la seva mort.

Referència[modifica | modifica el codi]

  • Josep Olesti Trilles. Diccionari biogràfic de reusencs. Reus: l'Ajuntament, 1991. Pàg. 144-145

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]