Josep Enric Llebot Rabagliati

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Josep Enric Llebot)
Infotaula de personaJosep Enric Llebot Rabagliati
Biografia
Naixement1953 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Secretari de l'Institut d'Estudis Catalans
2017 – 2021
← Romà Escalas i LlimonaÀngel Messeguer i Peypoch → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófísic, polític Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Josep Enric Llebot i Rabagliati (Barcelona, 1953) és un físic i polític independent català al govern de Convergència i Unió. Des de l'any 2011, va ser el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Va estudiar física a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar el 1975 i posteriorment, el 1981 es va doctorar. Al llarg de la seva carrera, Llebot ha treballat principalment en sectors relacionats amb la termodinàmica, la física ambiental i el canvi climàtic. També ha estat el promotor dels estudis de ciències ambientals a Catalunya i a Espanya. Ha publicat més de vuitanta publicacions científiques i una vintena de llibres, entre els quals destaca El temps és boig?,[1] que va guanyar el premi de la Premi de Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Ha estat degà de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Girona. És catedràtic de Física de matèria condensada de la UAB i ha estat vicerector de Política Econòmica i d'Organització.

És membre de l'Institut d'Estudis Catalans i des de l'1 de setembre de 2017 n'és secretari general. També ha col·laborat escrivint columnes en diferents diaris com La Vanguardia i Avui. Ha coordinat dos estudis científics sobre el canvi climàtic a Catalunya.

El juny de 2015 va ser imputat per prevaricació en el cas Iberpotash.[2] Amb data 19 de juny de 2019, el jutjat de 1a instància i instrucció nº5 de Manresa arxiva la querella.[3]

L'1 de desembre de 2016 ha estat nomenat president del Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. També presideix la Fundació Emys a Riudarenes.

Referències[modifica]

  1. Universitat Autònoma de Barcelona (2004).
  2. «Imputados tres cargos de la Generalitat por prevariación en el caso Iberpotash». El País, p. 3 [Consulta: 4 juny 2015].
  3. «Arxivada la causa contra dos alts càrrecs d'Iberpotash i tres del Govern per un presumpte delicte ambiental». Diari Ara, 04-07-2019.