Josep Maria Juncadella Salisachs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Maria Juncadella

El Chevron de l'Escuderia Montjuïc que pilotaren Josep Maria Juncadella i Jorge de Bagration a les 24H de le Mans del 1973 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ca) Josep Maria Juncadella Salisachs Modifica el valor a Wikidata
20 abril 1936 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya
Activitat
Ocupacióempresari, pilot d'automobilisme Modifica el valor a Wikidata
Esportautomobilisme Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip Vehicle utilitzat
-Escuderia Montjuïc Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1971, 1972Campionat d'Espanya de velocitat en circuit - TurismeGran Turisme (1r) Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansXavier Juncadella Salisachs Modifica el valor a Wikidata
ParentsDaniel Juncadella i Pérez-Sala (nebot)
Àlex Soler-Roig i Janer (cunyat) Modifica el valor a Wikidata

Josep Maria Juncadella Salisachs (Barcelona, 20 d'abril de 1936) és un antic pilot d'automobilisme català. Fou el principal impulsor i fundador de l'Escuderia Montjuïc, gràcies a la qual pogué disposar de cotxes de gran qualitat. Amb l'equip Montjuïc-Tergal participà en tota mena de curses de turismes i sports-prototips i aconseguí dos Campionats d'Espanya de cotxes sport (1971 i 1972).[1] És germà de Xavier Juncadella, oncle de Daniel Juncadella i cunyat d'Àlex Soler-Roig,[2] tots ells pilots d'automobilisme de renom.

Trajectòria esportiva[modifica]

El 1963 guanyà la classe D del primer Trofeu Juan Jover amb un Mini Cooper. Al volant d'un Mini participà en ral·lis i obtingué els seus èxits inicials: guanyà el Vasco-Navarro, el Barcelona-Andorra i, el 1965, la pujada a la Rabassada i dues proves a Montjuïc (el Trofeu RACC-RACE i la 3a edició del Trofeu Juan Jover). Amb el mateix model, en diferents versions, participà en el Ral·li de Montecarlo (1967) i en curses en circuit, com les 6 Hores de Barcelona.

El 1968 es passà a les curses en circuit i corregué en Fórmula 3 a Montjuïc i a Mònaco l'any següent. El mateix 1969 guanyà al Jarama i acabà tercer del Campionat d'Espanya amb un Ford GT40 (llavors ja havia fundat l'Escuderia Montjuïc). El 1970 participà en les 24 Hores de Le Mans amb un Porsche 908 i amb Joan Fernández de company d'equip. L'any següent, 1971, hi pilotà un Ferrari 512, acompanyat de l'italià Nino Vacarrella. Amb el mateix cotxe i fent equip amb el pilot francès de Fórmula 1 Jean Pierre Jabouille, acabà segon als 1.000 km de París i al Tour de França Automobilístic, on guanyà la prova de velocitat del circuit de Montjuïc. Amb un Chevron quedà tercer als 1.000 km de Barcelona i segon a les 2 Hores del Jarama, cosa que li valgué el títol estatal de cotxes sport. El 1972 participà en el Campionat d'Europa de sport-prototips de 2 litres i revalidà el Campionat d'Espanya. El 1973 es retirà amb una victòria a la pujada a la Rabassada.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Josep Maria Juncadella Salisachs». enciclopedia.cat. GEC - Enciclopèdia de l'esport català. [Consulta: 9 febrer 2016].
  2. Del Arco, Javier; Arderiu, Miquel; Montero, Xavier; Camp, Jordi. «Noms propis». A: Història de l'automobilisme a Catalunya. Barcelona: Planeta, 1990, p. 261. ISBN 84-320-6249-9.