Josep Maria Martorell i Codina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Josep Martorell)
Infotaula de personaJosep Maria Martorell i Codina
Biografia
Naixement1925 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort28 novembre 2017 Modifica el valor a Wikidata (91/92 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódissenyador, historiador de l'art, etnògraf, arquitecte, museòleg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
PareArtur Martorell i Bisbal Modifica el valor a Wikidata
GermansOriol Martorell i Codina i Maria Martorell i Codina Modifica el valor a Wikidata

Josep Martorell Codina (Barcelona, 1925 - 28 de novembre de 2017) fou un arquitecte català. Fill del pedagog Artur Martorell i Bisbal i de Marina Codina i Relats, i germà del director de coral, pedagog i catedràtic Oriol Martorell i Codina.

Va tenir una formació molt influïda per l'ambient familiar i per l'escoltisme impulsat per mossèn Antoni Batlle on posteriorment els anys seixanta i setanta té una destacada actuació com a dirigent[1] a la Delegació Diocesana d'Escoltisme i a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. El març de 1966 va ser present a la Caputxinada,[2] tancada d'estudiants i intel·lectuals al convent dels Caputxins de Sarrià (constitució del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB)).

En el camp professional, l'any 1951 obté el títol d'arquitecte a l'ETSAB i s'associa professionalment amb Oriol Bohigas.

Posteriorment s'incorporaria el també arquitecte David Mackay, creant MBM arquitectes. Va ser un dels fundadors del Grup R.[3] Fins al 1956 ocupa també el càrrec d'adjunt a l'oficina tècnica de la comissió provincial d'urbanisme de Barcelona. El 1963 obté el títol de doctor arquitecte. Entre el 1968 i el 1970 és president delegat de la comissió de cultura del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya.

Va ocupar nombrosos càrrecs i ha estat assessor de múltiples entitats. Com a dissenyador cal destacar el moble bar Tredós (1969), el llum de paret M8M-2 (1966) o el tirador amb identificador (1969), tots ells creats en col·laboració amb Oriol Bohigas i David Mackay. El 1989 se li atorga la medalla del FAD. [4]

Va estar casat amb Roser Solanic i Serra, filla de l'escultor Rafael Solanic.

Referències[modifica]

  1. Josep M. Martorell 2009 a "Les Delegacions Diocesanes d'Escoltisme (DDE)" Monogràfic 8 "Sopa de lletres" de MEG
  2. Llistat de intel·lectuals, professionals i estudiants multats a pàgina 122 de Joan Crexell "La Caputxinada" edicions 62 Barcelona1987
  3. «Josep Maria Martorell i Codina». A: Diccionari biogràfic. vol.3. Alberti, 1969, p. 115. 
  4. «Fitxa al web del Disseny Hub Barcelona». Arxivat de l'original el 2012-11-27. [Consulta: 15 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]