Josep Pascó i Mensa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Pascó i Mensa

Josep Pascó, vist per Ramon Casas (MNAC).
Biografia
Naixement1855 Modifica el valor a Wikidata
Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 juny 1910 Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, decorador, cartellista, il·lustrador Modifica el valor a Wikidata

Josep Pascó Mensa (Sant Feliu de Llobregat, 1855 - Barcelona, 23 de juny de 1910)[1] va ésser un dibuixant, cartellista i decorador.

Va començar com a pintor industrial de parets, però es va decantar aviat per la pintura artística. Es formà a l'Escola de la Llotja amb Simó Gómez i també va aprendre al taller de l'escenògraf Josep Planella.

Durant algun temps es dedicà a la pintura de paisatge, però les seues condicions com a decorador li atorgaren un lloc distingit en la il·lustració de llibres i l'ornamentació, pintant ja des de ben jove decorats per a petites companyies de teatre amateur

El 1887 anà a Madrid, on va treballar al Teatro Real i va rebre l'encàrrec de decorar el teatre Príncipe Alfonso, i exercí l'escenografia. El 1896 se'n va anar a Mèxic a pintar el decorat del Gran Teatro Nacional, i en tornar a la península es va decantar per la il·lustració.

Es dedicà sobretot a la il·lustració de revistes, com Arte y Letras, i La Ilustració Catalana -on signava amb el pseudònim de Brisa-, i a la decoració -per exemple, la residència de Ramon Casas a Barcelona.

Una de les seues obres més originals va ésser la pintura de la bandera del Cau Ferrat de Sitges, així com la decoració dels sostres de la planta baixa i del Gran Saló.

Produí també obres notabilíssimes com a pintor de pergamins.

Fou professor de l'Escola Superior d'Arts i Indústries de Barcelona, i director artístic de la revista Hispania. Va morir a Barcelona el 23 de juny de 1910.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Josep Pascó i Mensa