Josep Rovira i Canals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Rovira i Canals
Nom original(ca) Josep Rovira Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1902 Modifica el valor a Wikidata
Rubí (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort1968 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Boulogne-Billancourt (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar, militant de la resistència Modifica el valor a Wikidata
PartitEstat Català
Bloc Obrer i Camperol
Partit Català Proletari
Partit Obrer d'Unificació Marxista Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatSegona República Espanyola Modifica el valor a Wikidata
Branca militarExèrcit Popular de la República Modifica el valor a Wikidata
Rang militarcomandant Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

Josep Rovira i Canals (Rubí, 1902 - Boulogne-Billancourt, Alts del Sena, 1968) fou un polític comunista i socialista català.[1][2] Era paleta d'ofici, milità de ben jovenet en el moviment catalanista i s'afilià a Estat Català. S'exilià el 1922 a França, participà de la planificació d'un atac a la caserna de la guàrdia civil de Sant Pau d'Ordal i restà implicat en els fets de Prats de Molló. Se n'anà a Bèlgica i a Mèxic i participà en les guerrilles de Guatemala.

Tornà a Catalunya el 1932 i, després d'abandonar Estat Català amb Jaume Compte i Canelles, ambdós foren uns dels fundadors del Partit Català Proletari. Rovira però, després ingressarà al Bloc Obrer i Camperol. Fou elegit membre del seu comitè executiu, càrrec que conservà posteriorment dins el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), i destacà com a principal animador del setmanari "L'Hora". Pel juliol del 1936 representà el POUM dins el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya i fou l'organitzador de la columna Lenin, posteriorment divisió 29, que sota la seva direcció actuà al front d'Aragó. Fou detingut després dels fets de maig del 1937 fou posat en llibertat i actuà llavors clandestinament, fins que per l'octubre del 1938 fou empresonat de nou. Pogué fugir a l'exili pel gener del 1939. A França, participà en la Resistència contra el Tercer Reich, sent un dels organitzadors de la Ruta VIC, juntament amb Victor Gerson, a través de la qual es pogueren evacuar a molts aviadors, resistents, exiliats i jueus de la França ocupada.[3] El 1944 fou un dels fundadors del Moviment Socialista de Catalunya.

Referències[modifica]

  1. Aquest article incorpora informació de marxists.com (amb llicència GFDL).
  2. Coll, Josep. Josep Rovira: Una vida al servei de Catalunya i del Socialisme. 
  3. «[https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/194594/1/694416.pdf El Partit Obrer d’Unificació Marxista en la resistència a França: Procés de Montauban. Serveis d’Evasió: el grup Martín]».

Enllaços externs[modifica]