Juan Diego Flórez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Juan Diego Florez)
Infotaula de personaJuan Diego Flórez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Juan Diego Flórez Salom Modifica el valor a Wikidata
13 gener 1973 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Lima (Perú) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióCurtis Institute of Music
Music Academy of the West
Conservatori Nacional de Música Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
Activitat1996 Modifica el valor a Wikidata –
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
VeuTenor Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficDecca Records Modifica el valor a Wikidata
Participà en
22 gener 2014Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2014 Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsValeria Flórez (en) Tradueix (nebots valencians segons) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webjuandiegoflorez.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1330419 TMDB.org: 268115
Facebook: JuanDiegoFlorezPage Twitter (X): JDiego_Florez Spotify: 6Yxfl63ymAk7MkN8TP10iT iTunes: 4796665 Musicbrainz: c77272a6-7db3-49ec-8cbb-5da16b59966c Songkick: 377660 Discogs: 897548 Allmusic: mn0002239773 Modifica el valor a Wikidata

Juan Diego Flórez (Lima, 13 de gener de 1973) és un tenor peruà, considerat pels especialistes el millor tenor lleuger del moment.[1]

Va néixer el 1973 a Lima, Perú, on va iniciar els seus estudis musicals al Conservatori Nacional de Música que prosseguí després a l'Institut Curtis de Filadèlfia. El 1996 va debutar oficialment amb Matilde di Shabran, de Rossini, en el festival Rossini d'Òpera de Pesaro (Itàlia) i va ser considerat de seguida com una autèntica revelació, convertint-se avui en dia en un dels millors tenors del món i sens dubte el millor representant de la vocalitat belcantista. Les seves capacitats sorprenents per aquest repertori el converteixen en un dels baluards de l'obra de Bellini, Donizetti, i per descomptat, de Rossini, els tres pilars fonamentals d'un estil que va molts més enllà de la pura i simple pirotècnia vocal.

Ha col·leccionat èxits en tots els principals teatres del món com La Scala de Milà, el Metropolitan Opera House de Nova York, el Covent Garden de Londres, Staatsoper de Viena, l'Òpera de París, el Festival de Salzburg, l'Òpera de Zurich, el Teatro Real de Madrid, el Liceu de Barcelona, l'Òpera de San Francisco, l'Òpera de Roma, entre molts d'altres.

Ha estat dirigit pels més prestigiosos directors d'orquestra del moment, com ara Riccardo Muti, James Levine, Riccardo Chailly, Christophe Rousset, Antonio Pappano, Gianluigi Gelmetti, Carlo Rizzi, Danielie Gatti, Sir Neville Marriner, John Eliot Gardiner, Roberto Abbado, Jesús López Cobos i Alberto Zedda, entre molts d'altres.

La temporada 2015-2016 debuta en el personatge d'Edgardo de Lucia Di Lammermoor en Liceu de Barcelona[2]

Ha rebut el Premi Abbiati, el Rossini d'Or, el Premi Aureliano Pertile, el Premi Francesco Tamagno, el Premi Opera Award. Totes les seves gravacions han rebut diversos premis internacionals. Perú l'ha condecorat amb la més alta distinció, l'Ordre del Sol en el grau de Gran Cruz.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Juan Diego Flórez
  1. Programa de mà del XII Festival del Castell de Peralada
  2. «Presentació de l'òpera Lucia di Lamemoor de G. Donizetti». Tetre del Liceu, Desembre 2015. Arxivat de l'original el 2015-12-23. [Consulta: 23 desembre 2015].
  • Pablo Melendez Haddad. Programa de mà del recital de Juan Diego Flórez al Gran teatre del Liceu. 2007