Julius Nessler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Julius Neßler)
Infotaula de personaJulius Nessler
Biografia
Naixement6 juny 1827 Modifica el valor a Wikidata
Kehl Modifica el valor a Wikidata
Mort19 març 1905 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Durlach Modifica el valor a Wikidata
Member of the Second Chamber of the Diet of the Grand Duchy of Baden (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Friburg de Brisgòvia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballViticultura Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímic Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Nacional Liberal Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
FillsJulius Neßler (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Julius Nessler o Julius Neßler (6 juny de 1827, Kehl, Alemanya - 19 març de 1905, Durlach, Karlsruhe, Alemanya) fou un químic i enòleg alemany.

Biografia[modifica]

Fill d'un pastisser, Nessler exercí durant gairebé deu anys com a ajudant d'apotecari. A partir del 1853 estudià a la Universitat de Friburg de Brisgòvia, on es doctorà amb la tesi "Sobre un nou (compost) reactiu a l'amoníac i als alcalinoterris, sobre el comportament del iodur de mercuri amb l'amoníac" en el qual descrivia el després conegut com a reactiu de Nessler per a la detecció de l'amoníac.

Després de la seva graduació, Nessler treballà durant uns mesos com a ajudant dels químics Lambert Heinrich von Babo i Robert Wilhelm Bunsen. El 1857 començà a exercir en una planta química a prop de Karlsruhe. En col·laboració amb la Großherzogliche Zentralstelle für Landwirtschaft de Karlsruhe, Nessler fundà una planta experimental agrícola que el 1863 seria absorbida per l'estat sota el nom de Agrikultur-chemische Versuchsstation. El 1870 fou nomenat part de la junta directiva d'aquesta planta, que el 1890 tornà a canviar el seu nom pel de Landwirtschaftlich-chemische Versuchsanstalt Karlsruhe. Nessler dirigí amb èxit la institució fins a la seva jubilació el 1901, fent que aquesta adquirís una reputació que traspassava les fronteres de Baden.

Obra[modifica]

Els treballs que interessaren més Nessler foren els relacionats amb el cultiu de la vinya. Molts dels treballs experimentals sobre cultiu, adobament i malalties d'aquesta planta que publicà en revistes especialitzades resulten d'una rellevància fonamental. Publicà multitud de llibres que foren reeditats en nombroses ocasions sobre el cultiu de la vinya, la producció i maduració del vi, així com mètodes d'anàlisi d'aquest. També treballà amb el tabac, publicant notables aportacions. Una inquietud particular de Nessler fou donar xerrades als agricultors sobre els resultats del seu treball científic, utilitzant un llenguatge comprensible per ells. Amb aquesta mateixa finalitat, escriví dos llibres didàctics per al seu ús en escoles d'Agronomia, també adequats per a l'autoaprenentatge.

Nessler rebé nombrosos reconeixements al seu treball en el camp de l'agricultura. El 1870 fou nomenat catedràtic, el 1889 passà a formar part del Consell d'Estat (Hofrat) i el 1889 del Consell Privat (GeheimerHofrat). Així mateix, rebé prestigiosos guardons i membre honorari d'associacions agràries d'importància, des de 1901, també del Deutscher Weinbauverein, dedicat exclusivament al cultiu de la vinya.