Kílix

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un kílix o cílix és una copa per a beure vi, amb un cos relativament poc profund i ample aixecat sobre un peu i amb dues nanses disposades simètricament.

El cercle d'interior gairebé pla sobre la base d'interior de la copa, anomenat tondo, va ser la superfície principal per a la decoració pintada en els kílix de figures negres o de figures vermelles dels segles VI i V abans de crist.

Com les representacions estaven cobertes de vi, les escenes només es revelaven per etapes quan el vi s'apurava. Van ser sovint dissenyats amb això en ment, amb escenes creades amb el propòsit que sorprenguessin al bevedor al quedar al descobert. Com el principal ús del kílix era en els Simpòsiums, sovint es decoraven amb escenes divertides, romàntiques, o de naturalesa sexual, que es feien visibles quan l'assistent és bebia la copa. Dionís, el déu del vi, i els seus sàtirs eren temes corrents.

També es representaven escenes d'amor, sexe o orgies. La forma del kílix permetia al bevedor beure mentre estava recolzat, com es feia en els simposis. La paraula kílix procedeix del grec κύλιξ "copa".


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kílix