Küçük Hüseyin Paixà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKüçük Hüseyin Paixà

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ota) كوچوك حسين پاشا Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1757 Modifica el valor a Wikidata
Geòrgia Modifica el valor a Wikidata
Mort7 desembre 1803 Modifica el valor a Wikidata (45/46 anys)
Istanbul Modifica el valor a Wikidata
Kapudan paixà
11 març 1792 – 7 desembre 1803
← Giritli Hüseyin Paşa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarMarina otomana Modifica el valor a Wikidata
Rang militaralmirall Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEsma Sultan Modifica el valor a Wikidata

Küçük Hüseyin Paixà -antiga transcripció Kučuk Husayn Pasha- (1758 -1803) fou un militar otomà d'ètnia georgiana. Va exercir algunes funcions a palau, fins que va atreure l'atenció de Selim III, que el va nomenar kapudan paixà en lloc de Giridli Hüseyin Paşa (10 de març de 1792) i el 29 de maig següent es va casar amb Esma Sultan, filla d'Abdul Hamid I. Va exercir 12 anys el càrrec i va establir profundes reformes.

Com a kapudan paixà va combatre els pirates de la Mediterrània. El [1792] va atacar al pirata Lambro Canziani que tenia 15 vaixells; a la vora de les illes de Milos (en turc Degirmenlik) i d'Hydra (Camildja) va capturar al pirata Kara Katzanis i 23 dels seus homes i es va dirigir a buscar a Lambro a Morea, però el cap pirata va fugir a temps cap a Cerigo (Çuha); les operacions contra els pirates van seguir fins a la tardor del 1797; entre altres combats va atacar corsaris de Malta a Creta i altres illes.

El 1798 fou nomenat comandant de les tropes que eren a la zona de Vidin per combatre el rebel Pazvandoghlu Othman (10 d'abril de 1798). Va arrabassar al rebel diverses fortaleses i va assetjar Vidin per terra i amb una flota pel Danubi. No se'n va sortir per manca d'homes i de fons. Husayn fou ferit i mentre es va produir el desembarcament francès a Egipte i l'operació es va suspendre; llavors el rebel Osman Pazvantoğlu es va sotmetre.

Husayn Pasha va retornar a Istanbul, i recuperat de la ferida, va sortir cap a Alexandria (estiu de 1799); el 1800 es va aliar a la flota britànica i va portar tropes a Egipte però va tenir molt poca activitat; després de l'acord de 20 de juny de 1801 pel qual els francesos evacuaven Egipte va entrar al Caire el 10 de juliol de 1801 i va fer llegir l'oració o khutba en nom de Selim III; alguns beys mamelucs traïdors foren castigats tot i l'oposició dels britànics. Finalment va retornar a la capital otomana.

El 1802 i 1803 va fer noves campanyes a la Mediterrània contra els pirates, però es va posar malalt i va tornar a Istanbul on va morir el 7 de desembre de 1803.

Bibliografia[modifica]

  • Anderson, Naval Wars in the Levant, Princeton, 1952
  • Aktepe, M. Münir. "Ḥusayn Pas̲h̲a." Encyclopaedia of Islam, segona edició. Editada per: P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel, W.P. Heinrichs. Brill Online, 2016. Referència. 4 de juny de 2016