Canac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kanak)
Infotaula de grup humàKanak

Dones canaques
Tipusètnia i pobles indígenes Modifica el valor a Wikidata
Població total86.788
Llenguafrancès, llengües canac
Religiócatolicisme, protestantisme, animisme
Regions amb poblacions significatives
Nova Caledònia
Canac, litografia de Garnier, 1870

Canac és el nom donat als melanesis de Nova Caledònia. Són un poble melanèsic semblant als aborígens australians, que es caracteritza per tenir la pell fosca de color bru roig o xocolata. L'alçada és mitjana (160-165 cm), el cos massís i els membres robusts. També són dolicocèfals, amb la volta craniana força alta, amb arcades supraciliars protuberants, pòmuls molt marcats, ulls enfonsats i llavis grossos, amb nas ample i deprimit, i cabells cresps i llargs. Segons el cens del 1996, hi havia 86.788 canacs a Nova Caledònia (el 44,1% dels habitants de l'illa). El seu percentatge augmenta al 90,7% a les Illes Loyauté i al 78,7% a la província del Nord, però baixa al 25,7% a la província del Sud.

El terme té el seu origen en el mot hawaià kanaka que significa 'persona' i és usat en general pels polinesis per a referir-se a ells mateixos. Els navegants i mercaders europeus van generalitzar-ne l'ús, sobretot en la forma francesa canaque, per referir-se no sols als hawaiians o als polinesis, sinó també als pobles de Melanèsia i Micronèsia.

A Nova Caledònia, el terme es va utilitzar per part dels francesos de manera pejorativa. A partir dels anys 1960, els moviments independentistes de Nova Caledònia es van apropiar del terme, sota la grafia kanak, i la nació kanak ha esdevingut Kanaky. Amb unes trenta llengües autòctones diferents, no existia una denominació comuna per al país i la població melanèsia de Nova Caledònia. El terme que abans era pejoratiu avui s'utilitza amb orgull i com a símbol de reivindicació cultural i emancipació política.

Un canac famós és el futbolista Christian Karembeu que va jugar al Reial Madrid entre 1997 i 2000.

Art canac[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canac