Karankawa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Localització dels karankawa

Els karankawa o Clamcoëhs eren una tribu de parla aïllada potser integrada en els hoka-sioux, el nom de la qual vol dir "amants dels gossos" que comprenia les tribus de coapite, coaque, karankawa, koham, kopano, tlopane, tups, pataquilla i quilotes.

Vivien a la costa de Texas, vora la badia de Matagorda i al llarg dels de Galveston i Corpus Christi. Foren extints el 1860. Eren caçadors, recollien plantes silvestres i alguns afirmen que eren antropòfags. Viatjaven en canoes grans i gairebé no se’n sap res de llur organització social, llevat que tenien alguns cabdills hereditaris i líders guerrers.

Foren visitats per Álvaro Núñez Cabeza de Vaca el 1528; Pánfilo de Narváez també tenia referències d'ells. El francès Cavelier de La Salle en el segle XVII contactà amb alguns pobles, i alguns frares espanyols describiren llurs cerimònies el 1768. Declinaren ràpidament així que Stephen Austin arribà amb els primers colonitzadors blancs al seu territori entre el 1820 i el 1839, malgrat que lluitaren del costat dels americans durant la independència de Texas. Les referències sobre ells acabaren el 1850.