Karel van Mander

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKarel van Mander

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(nl) Carel van Mander Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementmaig 1548 Modifica el valor a Wikidata
Meulebeke Modifica el valor a Wikidata
Mort11 setembre 1606 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Amsterdam Modifica el valor a Wikidata
SepulturaOude Kerk Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFlamenc
Activitat
Camp de treballPintura i estudi de la història de l'art Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióhistoriador de l'art, poeta, escriptor, pintor, biògraf Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ArtPintura
MovimentManierisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsLucas de Heere i Pieter Vlerick Modifica el valor a Wikidata
AlumnesFrans Hals Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Família
FillsKarel van Mander Modifica el valor a Wikidata
GermansAdam van Mander (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsJan van der Mander (en) Tradueix (nebot) Modifica el valor a Wikidata
Obres destacables

La continència d'Escipió (1600). Oli sobre coure, 44 x 79 cm. Rijksmuseum, Amsterdam

Karel van Mander (Meulebeke, maig de 1548Amsterdam, 2 de setembre de 1606) va ser un pintor, poeta i biògraf flamenc, nascut al si d'una família noble de Meulebeke.

Va estudiar amb Lucas de Heere a Gant, i entre 1568 i 1569 amb Pieter Vlerick a Kortrijk. Els següents cinc anys es va dedicar a escriure obres de teatre de caràcter religiós per a les quals també va pintar els decorats. Posteriorment va passar tres anys a Roma (1574-1577), i s'ha arribat a dir que va ser el descobridor de les catacumbes. De retorn d'aquest viatge va passar per Viena, on en companyia de l'escultor Hans Mont va construir l'arc de triomf per a l'entrada de l'emperador Rodolf.

Després de moltes vicissituds causades per la guerra, la pèrdua de la seua fortuna i la malaltia, es va instal·lar a Haarlem, on en companyia de Hendrik Goltzius i Cornelis Cornelisz. van Haarlem va fundar una reeixida acadèmia de pintura. Tanmateix, la seua fama prové fonamentalment de la seua obra de 1604 anomenada Het schilder-boeck,[1] un voluminós recull de biografies de vora 250 pintors que ha adquirit per als països del nord d'Europa una importància similar a la que les Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori, de Vasari, tenen respecte a Itàlia. Aquesta obra va ser acabada l'any 1603 i es va publicar l'any 1604, any en què Van Mander va traslladar-se a Amsterdam, on va morir l'any 1606. Va ser mestre de Frans Hals, tot i que la influència en el seu pupil no va ser important - certament Hals estava en desacord amb la convencional creença de Mander respecte al fet que la pintura de tema històric ocupava el lloc preeminent en la jerarquia de gèneres.

Van Mander va influir de manera notable en la literatura sobre art dels segles XVII i XVIII. Entre d'altres, Cornelis de Bie i Arnold Houbraken van imitar la seua Schilderboeck.

Referències[modifica]

 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911.  L'article en anglès pot trobar-se a: jrank.org

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Karel van Mander