Karl Rosenberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKarl Rosenberg
Biografia
Naixement1911 Modifica el valor a Wikidata
Letònia Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarBrigades Internacionals Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius

Karl Rosenberg (Letònia, 1911 - ?) va ser un brigadista que va passar per Palafrugell i va deixar-hi una maleta amb llibres i documents, que es conserven i es poden consultar a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.

Biografia[modifica]

Karl Rosenberg va néixer el 27 de setembre de 1911 a Letònia i fou membre de les Joventuts Unificades de Letònia. S'enrolà a les Brigades Internacionals el 24 de febrer de 1937 a Albacete segons consta al carnet que l'identificava com a membre de la brigada mòbil i destinat a l'escola d'oficials.

El maig de 1937 és nomenat Tinent d'Infanteria (tot i que el nomenament va a nom de Rudolf Rosenberg) a la 130a Brigada Autònoma a Boltanya com a instructor dels batallons núm. 1 i 3. El juny de 1937 rep ordres que es faci càrrec del batalló núm. 3 en absència del comandant. El gener de 1938 se li ordena que es faci càrrec de la companyia de metralladores (Batalló de Metralladores núm.10, XII Cos de l'Exèrcit), apareix citat com a capità. Entre octubre i novembre rep diferents salvaconductes per tal que pugui ser repatriat (retirada de les Brigades Internacionals).

Les seves cartes, els seus llibres i la documentació que va deixar a Palafrugell proporcionen informació de primera mà sobre el conflicte i les Brigades Internacionals. És per això que són un testimoni important.[1]

En una darrera carta un amic li comenta que li estan preparant documentació falsa per quan hagi de marxar i que li faran entrega de la documentació en una festa de comiat que estan organitzant, també li demana que a la festa anunciï el seu nom veritable per tal de mantenir la comunicació en un futur.[2]

Història arxivística[modifica]

El fons de Karl Rosenberg el va deixar ell mateix durant la retirada, al seu pas per Palafrugell, quan es va allotjar a la casa de la família Català, al carrer Pi i Margall. La família Català ha guardat la documentació fins que n'ha fet donació a l'Arxiu Municipal de Palafrugell el 2009. Des de l'agost de 2009 es compta amb la traducció de les tres cartes en rus (realitzada Olegas Usaciovas) i de les tres cartes en letó (realitzada per Martin Verpelis i M. Helena Geli).[2]

Referències[modifica]

  1. CASELLAS NOGUER, Núria. GAITX MOLTÓ, Jordi. Setanta anys per llegir unes cartes. Dins Revista de Girona, núm. 258. 2010.
  2. 2,0 2,1 «Fons documentals de l'Arxiu Municipal de Palafrugell». Ajuntament de Palafrugell. Arxivat de l'original el 2014-08-08. [Consulta: 6 agost 2014].

Bibliografia[modifica]

  • SALVATELLA MALLART, Josep. TURRÓ ANGUILA, Jordi, ESTEBA ZURBRÜGG, Miquel. 120 anys de premsa local a Palafrugell. D'El Palafrugense a la RdP. 1882-2002. Palafrugell. 2002. p. 79-80.
  • MEDIR JOFRA, Ramiro «Reseña histórica de la villa de Palafrugell». Revista de Palafrugell [Palafrugell], de maig 1962.
  • NEGRA ESCUDER, Lluís «Els brigadistes internacionals han tornat». Revista de Palafrugell [Palafrugell], de maig 1997.
  • BONAL, Teresa; SÀBAT, Nuri «A Palafrugell falta gent». Gavarres (Dossier: El temps de la guerra), 2005.
  • Boletín Arxivat 2012-08-31 a Wayback Machine., editado por el Comisariado de la plaza.
  • MOLINAS FALGUERAS, Lluís. Palafrugell: 1936-1939, recull-testimoni d'una guerra, 1989, p. 113-114.