Karli (Índia)

(S'ha redirigit des de: Karla)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Karli
Dades
TipusAssentament humà Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativadistricte de Pune (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 18° 47′ 07″ N, 73° 28′ 14″ E / 18.7852°N,73.4706°E / 18.7852; 73.4706
Una de les coves

Les coves de Karli o Karla és un antic complex budista dels segles II i III aC a Maharashtra, a la vora del poble del mateix nom, prop de Lonavala. La més antiga es pensa que data del 160 aC. El seu estat de conservació és acceptable.[1][2]És un conjunt immers dins de la tipologia d'arquitectura excavada. Les coves estan excavades a la mateixa roca natural. Per tant el bon estat de conservació es deu al material, a partir del s. II es va començar a deixar enrere la fusta com a element fonamental de construcció. El conjunt es forma de 1 Chaitya i 3 grans viharas, més altres coves menors.[3]

Context històric i artístic[modifica]

El complex se situa a l'Índia, ja sota regència del Budisme, majoritàriament. Es data dins del període dels Maurya, dinastia imperial fundada per Chandragupta Maurya. El tercer emperador de la dinastia fou Aixoka, el qual es va convertir al Budisme i va donar lloc a aquesta nova religió, que va servir com a font d'inspiració, eina d'estudi i recorregut iconogràfic i propagandístic de molts monuments i fenòmens artístics de l'imperi. Artísticament la dinastia no només va aportar aquest nou interès per l'arquitectura excavada, sinó que va innovar en molts conceptes simbòilics i alhora artístics. Així com l'ús de la pedra, el símbol de la flor de lotus invertida (que tindrà molta pervivència); els stambha, com a element de suport a la llei budista; els Stupa, com a nou monument funerari de pelegrinatge i una proliferació del símbol del lleó, que es va convertir en un emblema propi de la civilització.

Composició[modifica]

La façana del Chaitya ofereix un gran pòrtic precedit per dos enormes pilars octogonals (actualment només se'n conserva un). Als laterals d'aquesta s'hi troba una balconada que s'adossa sobre tres elefants, que actuen com a membre que dona la benvinguda. No s'ha pogut identificar encara cada un dels elements i programes preexistents en el complex, tot i així si que s'han pogut acurar alguns aspectes. Als laterals dels accessos que es troben precedits per la porta d'entrada, s'hi han trobat dos relleus amb dos parelles de personatges, respectivament. S'han identificat com a parelles eròtiques; personificacions de la natura, gràcies al conjunt d'elements decoratius que acompanyen l'escena; o bé com una parella de prínceps, que manté la identificació més raonada. En aquesta mateixa paret, al centre s'hi troba un relleu on apareix Buda acompanyat de súbdits. Relleu que data d'una època posterior.

Interior del chaitya pertanyent conjunt arquitectònic de Karli.

El Chaitya manté un mateix motiu iconogràfic en tot el seu complex. Es caracteritza per una volta de Kudú i una revestida de fusta. Es compon de 37 pilars de secció octogonal amb base i capitell. El capitell es forma a través d'una piràmide invertida esglaonada, que sustenta dos parelles de personatges, uns muntats a cavall (a la part que dona a l'interior) i els altres muntats sobre un elefant (a la part que dona a l'exterior). Aquest mateix motiu (piràmide esglaonada) es troba just a la part superior de l'stupa que venera el chaitya.

Referències[modifica]

  1. Hunter, Sir William Wilson. The Imperial Gazetteer of India. Londres: Trübner & co., 1885. 
  2. Wilson Hunter, Sir William; Sutherland Cotton, James; Sir Richard Burn, Sir William Stevenson Meyer. Great Britain India Office. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Oxford: Clarendon Press, 1908. 
  3. Alexander, Badaway. Zoomorphic Shrines in Egypt and India (en anglès). Vol. 18, No. 1. California: University of California Press, Març de 1959, p. 27 - 29.