Kawanabe Kyosai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom japonès, el cognom és Kawanabe.
Infotaula de personaKawanabe Kyosai

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 河鍋暁斎 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 maig 1831 Modifica el valor a Wikidata
Koga Modifica el valor a Wikidata
Mort26 abril 1889 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
prefectura de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCàncer d'estómac Modifica el valor a Wikidata
SepulturaZuirinji Temple (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, artista gràfic Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsUtagawa Kuniyoshi i Kanō Eitoku (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJosiah Conder, Gyōtei Mano (en) Tradueix, Hayakawa Shōzan (en) Tradueix, Ikka Nagai (en) Tradueix, Tsuchiya Kyōshun (en) Tradueix, Kyōmu Tsuji (en) Tradueix, Saitō Kyōbun (en) Tradueix, Unno Bisei (en) Tradueix, Matsushita Kyūkichi (en) Tradueix, Hayashi Hōsen (en) Tradueix, Yuharu Shimada (en) Tradueix, Gakuō Ōe (en) Tradueix, Kajima Seibei (en) Tradueix, Hirokata Takimura (en) Tradueix, Yamamoto Ryūdō (en) Tradueix, Kobayashi Kiyochika, Ayabe Kyogetsu (en) Tradueix, Yoshida Kyoho (en) Tradueix i Kaho Miyake (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsKawanabe Kyōun (en) Tradueix, Kawanabe Kyōsui (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsSuzuki Kiitsu (sogre)
Sakakibara Kenkichi (en) Tradueix (sogre) Modifica el valor a Wikidata
Bake-Bake Gakko (化々學校), o "Escola per a espectres", de Kyōsai. L'agost de 1872, el govern Meiji va decidir implementar un sistema d'educació obligatòria. En aquesta caricatura, els dos dimonis (a dalt) i kappa (centre) estan aprenent el vocabulari referent a la seva vida quotidiana. Als primers els ensenya l'apaga-dimonis Shoki, vestit amb uniforme d'estil occidental. Uns follets entremaliats intenten entrar a l'escola (a sota), però són esvandits pel Déu del Vent.

Kawanabe Kyōsai[1] (河鍋暁斎, 1831–1889) va ser un artista japonès, en paraules d'un crític, "un individualista i un independent, potser l'últim virtuós de la pintura japonesa tradicional".[2]

En viure el pas del període Edo al període Meiji, Kyōsai va ser testimoni de la transformació que va patir el Japó des d'un país feudal a un estat modern. Nascut a Koga, era fill d'un samurai. Després d'un temps curt treballant de noi amb Utagawa Kuniyoshi, va rebre la seva formació artística a l'escola Kano, però aviat va abandonar les tradicions formals i es va llençar a la major llibertat de l'escola popular. Durant la commoció política que va produir i va seguir a la revolució de 1867, Kyōsai es va guanyar una reputació com a caricaturista. El van arrestar tres vegades i les autoritats del shogunat el van empresonar. Poc després de l'assumpció del poder efectiu per part de l'emperador, es va celebrar un gran congrés de pintors i homes de lletres en el que Kyōsai era present. Va tornar a expressar la seva opinió del nou moviment en una caricatura, que va tenir un gran èxit de públic, però que també el va dur a mans de la policia, aquest cop de la part contrària.

S'ha de considerar a Kyōsai com el gran successor d'Hokusai (de qui, tanmateix, no era deixeble), i com el primer caricaturista polític del Japó. Tant la seva obra com la seva vida són una mica salvatges i indisciplinades, i de vegades afectades per les copes de sake. Però si no gaudia de la dignitat, el poder i la reticència d'Hokusai, ho substituïa amb una exuberant imaginació, que sempre li dona interès al seu nivell com a dibuixant de gran excel·lència tècnica.

Renjishi (連獅子), o "Dansa d'un parell de lleons", de Kyōsai. Renjishi és una famosa dansa del teatre kabuki.

A més de les seves caricatures, Kyōsai va pintar una gran quantitat de quadres i esbossos, sovint triant temes del folklore del seu país. Al Museu Britànic hi ha una bona col·lecció d'aquests treballs, i també n'hi ha bons exemples a la Biblioteca d'Art Nacional de South Kensington i al Museu Guimet de París. El Museu Memorial Kawanabe Kyosai Arxivat 2009-04-20 a Wayback Machine. es va fundar el 1977 a Warabi, Prefectura de Saitama, Japó.

Bibliografia[modifica]

El treball més important sobre l'art i la vida de Kyōsai el va escriure ell mateix: Kyōsai Gadan (暁斎画談), o "Tractat de pintura de Kyōsai", meitat autobiografia, meitat manual de pintura. Un important treball contemporani referent a l'artista és Kawanabe Kyōsai-ō den (河鍋暁斎翁伝), o "Biografia del vell Kawanabe Kyōsai", d'Iijima Kyoshin (飯島虚心). El treball es va acabar el 1899, però no es va publicar fins al 1984.

Molts occidentals van anar a visitar Kyōsai, i els seus records de l'artista són valuosos. Els dos més importants, i rars, són:

  • Émile Étienne Guimet, Promenades japonaises, París, 1880
  • Josiah Conder, Paintings and Studies by Kawanabe Kyōsai, Tòquio, 1911. Conder era un seriós estudiós de l'art japonès; després d'uns rebuigs inicials, va ser acceptat com a deixeble de Kyōsai, i el va acompanyar fins a la mort del mestre.

La referència a la vida i obra de Kyōsai més actualitzada i fàcilment disponible en anglès és:

  • Timothy Clark, Demon of painting: the art of Kawanabe Kyōsai, Londres: Publicat per la British Museum Press el 1993 per als membres del consell del Museu Britànic.

Notes[modifica]

  1. Va canviar el primer caràcter del seu nom 狂 (salvatge, boig) pel de 暁 (albada, il·luminació), després d'una de les seves diverses sortides de la presó. 暁 té dues lectures, "kyō" i "gyō", essent l'última la més coneguda (molts diccionaris proporcionen només aquesta lectura), de manera que el nom de l'artista també es romanitza incorrectament com a Kawanabe Gyōsai.
  2. Clark, p.16
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kawanabe Kyosai