Kazimierz Żórawski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kazimierz Zorawski)
Infotaula de personaKazimierz Żórawski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 juny 1866 Modifica el valor a Wikidata
Szczuki, Masovian Voivodeship (Polònia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort23 gener 1953 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Varsòvia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Powązki, 196 (3/4) 52° 15′ 07″ N, 20° 58′ 22″ E / 52.2519°N,20.9728°E / 52.2519; 20.9728 Modifica el valor a Wikidata
Rector de la Universitat Jagellònica
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Varsòvia
Universitat de Göttingen
Universitat Jagellònica
Universitat de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiSophus Lie Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Varsòvia
Universitat Tecnològica de Varsòvia Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralFranciszek Leja, Stefan Jan Kempisty, Zdzisław Krygowski, Władysław Ślebodziński, Stefan Jan Kempisty i Zdzisław Krygowski Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJuliusz Żórawski Modifica el valor a Wikidata
Premis

Kazimierz Żórawski (22 de juny de 1866 - 23 de gener de 1953) va ser un matemàtic polonès. El seu treball li va valer un lloc d'honor entre els matemàtics del seu país, juntament amb altres polonesos rellevants com Wojciech Brudzewski, Jan Brożek (Broscius), Nicolau Copèrnic, Samuel Dickstein, Stefan Bergman, Marian Rejewski, Stanislaw Zaremba i Witold Hurewicz.

Els principals interessos de Zorawski eren invariants de les formes diferencials, invariants integrant del grup de Lie, geometria diferencial i mecànica de fluids. El seu treball en aquestes disciplines van ser importants en altres camps de les matemàtiques i la ciència, com ara les equacions diferencials, la geometria i la física, especialment en astrofísica i cosmologia.

Va estar enamorat de Marie Curie, però davant l'oposició familiar van trencar relacions i més endavant Marie es casaria amb Pierre Curie.

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Kazimierz Żórawski» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Suszczyński, Stanisław. «KAZIMIERZ ŻORAWSKI». Instytut Matematyczny, Polskiej Akademii Nauk. [Consulta: 14 abril 2019]. (polonès)